Președintele Germaniei la comemorarea Holocaostului: Responsabilitatea Germaniei nu expiră

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost prezent joi la Forumul Mondial pentru Comemorarea Holocaustului de la centrul memorial Yad Vashem.

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis. La eveniment au mai participat: președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Franței, Emanuel Macron, vicepreşedintele american, Mike Pence, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Frank-Walter Steinmeier a declarat: “Sunt profund îndurerat. Uciderea în masă a şase milioane de evrei, cea mai mare crimă din istoria umanităţii, a fost comisă de concetăţenii mei“.

“Mi-ar plăcea să pot spune că noi, germanii, am învăţat din istorie odată pentru totdeauna. Dar nu pot spune asta, din moment ce ura se răspândeşte”.

“Bineînţeles, epoca noastră este diferită. Cuvintele nu mai sunt aceleaşi. Atacatorii nu mai sunt la fel. Dar este acelaşi rău. Şi nu rămâne decât un singur răspuns: Să nu se mai întâmple niciodată! Nie wieder!”

“Responsabilitatea Germaniei nu expiră. Vrem să fim la înălţimea responsabilităţii noastre. Prin asta ar trebui să fim evaluaţi“.

 

 

Sursă foto – http://www.bundespraesident.de/