• Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo.
  • Ucraina încearcă să-şi convingă partenerii europeni să prelungească un acord care scuteşte de la plata taxelor vamale produsele agricole ucrainene – implementat în 2022 cu scopul de a o susţine pe timpul războiului rus de agresiune şi care expiră la 6 iunie -, după ce Comisia Europeană (CE) a reintrodus taxele vamale impuse anumitor produse, iar negocieri în acest sens se anunţă tensionate, relatează AFP.
  • Peste 250 de cetățeni și rezidenți canadieni au semnat o petiție prin care solicită revocarea cetățeniei canadiene a miliardarului Elon Musk, acuzându-l că ar acționa împotriva intereselor naționale ale țării. Răspunsul lui Musk: „Canada nu este un stat real” (n.r. – artificial).
  • Guvernul Statelor Unite ar putea ajunge în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiile financiare începând de la mijlocul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, dacă Congresul nu acţionează pentru a ridica plafonul de îndatorare, estimează organizaţia Bipartisan Policy Center (BPC), într-o previziune publicată luni, transmite Reuters.
  • Prim-ministrul Groenlandei a declarat că o vizită planificată pe insulă a oficialilor americani, inclusiv a celei de-a doua doamne, Usha Vance, este „extrem de agresivă”, prăbuşind relaţiile la un nou nivel scăzut după ce preşedintele Donald Trump a promis să anexeze teritoriul danez autonom, relatează CNN.
  • Danemarca spune că regretă că a ales F-35, în timp ce JD Vance anunță că SUA „vor lua” Groenlanda „oricât s-ar plânge Europa”.
  • Turcia va traversa o lungă perioadă de volatilitate a lirei turceşti şi a rezervelor valutare, banca centrală cheltuind deja 12 miliarde de dolari pentru susţinerea monedei, pe fondul celor mai ample proteste din ultimul deceniu, izbucnite după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, considerat principalul rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează CNBC.
  • Peste 1.130 de manifestanţi, inclusiv zece jurnalişti, au fost arestaţi în Turcia de la începutul valului de proteste declanşat de arestarea, miercurea trecută, a primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, principalul rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, relatează AFP.
  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat partidele politice de opoziţie că au provocat o „mişcare de violenţă”, în timp ce protestele din ţară continuă pentru a şasea noapte, relatează BBC.
  • În plină controversă legată de avarierea unor cabluri de comunicaţii în Marea Baltică, South China Morning Post, un cotidian de limbă engleză din Hong Kong, a dezvăluit în weekend că inginerii de la Centrul de cercetare navală din China (CSSRC) au reuşit să conceapă un robot capabil să dezactiveze cablurile submarine, principalele transmiţătoare de date între continente, relatează Le Figaro.
  • Ministerul chinez de Externe a negat luni informaţiile potrivit cărora Beijingul s-ar putea alătura unei eventuale misiuni de menţinere a păcii în Ucraina, iniţiată de liderii europeni, scrie POLITICO citând agenţia de presă poloneză PAP.
  • Armata australiană a primit primele sisteme de lansatoare de rachetă de tip HIMARS americane, anunţă luni Guvernul, care salută aceste livrări menite să consolideze securitatea naţională şi regională, relatează AFP.
  • Kremlinul mizează pe tergiversarea negocierilor de pace cu privire la Ucraina pentru a captura cât mai mult teritoriu în ţara vecină şi a obţine avantaj asupra Kievului în relaţiile cu SUA, relatează luni publicaţia rusă independentă The Moscow Times, citând, sub rezerva anonimatului, patru surse familiarizate cu logica de la conducerea Federaţiei Ruse.
  • O livrare de tancuri Abrams australiene second-hand către Ucraina s-ar putea confrunta cu posibile complicații după recentul îngheț temporar impus de președintele american Donald Trump asupra asistenței militare acordate națiunii devastate de război. În timp ce Departamentul australian al Apărării recunoaște că transferul militar internațional rămâne „complex”, ABC dezvăluie, de asemenea, că ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov este programat să viziteze în curând Canberra pentru a discuta despre sprijinul continuu al Australiei.

 

sondaj

Sursă foto – alert24.ro