Liderii europeni care au participat luni la Paris la o reuniune de urgenţă au cerut cheltuieli mai mari pentru apărare, pentru a spori capacităţile de apărare ale continentului, dar au rămas divizaţi cu privire la posibila desfăşurare de trupe de menţinere a păcii în Ucraina pentru a sprijini un eventual acord de pace, relatează Reuters.

sondaj

O sosire care s-a făcut remarcată, luni, la Palatul Elysee, unde gazda Emmanuel Macron îi convocase pe cei mai semnificativi lideri din UE, a fost cea a şefei guvernului italian, Giorgia Meloni. Premierul italian a sosit la palatul prezidenţial Élysée într-un Maserati, dar mai ales a ajuns în toiul reuniunii, cu 50 de minute mai târziu decât ora convenită, relatează Le Figaro.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi Prima Doamnă Olena Zelenska au sosit în vizită oficială în Turcia.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat luni că Moscova nu va face compromisuri cu privire la teritoriile pe care le-a anexat în estul şi sudul Ucrainei, relatează AFP.

India și Franța au semnat o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea de reactoare nucleare modulare mici, cu scopul de a spori securitatea energetică și tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Demersul urmează planurilor Indiei de modificare a legii sale stricte privind răspunderea nucleară, care a întârziat proiectele anterioare.

Sudanul a confirmat că prima bază navală a Rusiei în Africa va continua după ani de întârzieri. Ministrul sudanez de externe, Ali Youssef Ahmed al-Sharif, a declarat că nu există „niciun obstacol” în calea facilității din Marea Roșie, convenită inițial în 2020. Măsura consolidează prezența militară a Rusiei în regiune, alăturându-se bazelor americane și chineze din apropiere, în Djibouti.

Armata israeliană menţine trupe în cinci posturi din sudul Libanului, în ciuda termenului limită de retragere de marţi şi a avertismentelor Hezbollah potrivit cărora Israelul încalcă un acord de încetare a focului, potrivit CNN.

Economia Japoniei a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al patrulea din 2024, susţinută de un avans puternic al exporturilor, însă cererea internă rămâne un factor de îngrijorare.

Un judecător federal din Argentina a fost desemnat luni să investigheze cazurile legale împotriva preşedintelui Javier Milei, după ce liderul libertarian a promovat o criptomonedă care s-a prăbuşit la scurt timp după, ceea ce Camera Fintech a Argentinei a descris drept un posibil ”rug pull”, transmite Reuters.

 

Sursa foto – alert24.ro