Franța a convenit cu aliații săi organizarea unui summit informal al liderilor europeni –  inclusiv a premierului britanic, Keir Starmer – pentru a discuta despre Ucraina, a declarat sâmbătă un oficial al președinției franceze. Patru diplomați europeni au declarat pentru Reuters că întâlnirea va avea loc luni.

sondaj

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este gata să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a oricărei forţe de menţinere a păcii după război, încercând să arate Statelor Unite că naţiunile europene ar trebui să aibă un rol în discuţiile privind încheierea conflictului, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în Emiratele Arabe Unite duminică seară, în contextul intensificării perspectivei unor posibile negocieri care să pună capăt războiului Moscovei împotriva Ucrainei, relatează AP.

Australia a acuzat China de o întâlnire „nesigură și neprofesionistă” după ce un avion de vânătoare chinez J-16 a lansat rachete de semnalizare în fața unui avion de supraveghere australian P-8A deasupra Mării Chinei de Sud, determinând Canberra să își exprime îngrijorarea față de Beijing.

Avioanele chineze, invitate de ruși până în Alaska, îngrijorează Washingtonul. Parteneriatul ruso-chinez din Arctica, una din marile provocări pentru NORAD.

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut la 13,1 trilioane de ruble în 2024, depășind toate țările europene la un loc atunci când sunt ajustate în funcție de paritatea puterii de cumpărare, ceea ce a determinat avertismentele NATO și ale serviciilor europene de informații potrivit cărora Rusia ar putea fi capabilă de un război de amploare în cinci ani.

Hamas a revenit asupra deciziei sale de a suspenda eliberarea ostaticilor, acceptând să continue cu acordul existent în urma intervenției mediatorilor egipteni și qatarioți, trei ostatici israelieni urmând să fie eliberați sâmbătă în schimbul prizonierilor palestinieni.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a avertizat aliații NATO că Statele Unite nu mai pot fi principalul garant al securității europene, subliniind o schimbare strategică către contracararea Chinei și securizarea frontierelor interne.

Ungaria rămâne o ţară interesantă, puternică şi angajată, iar prim-ministrul ei este cel mai longeviv premier, are experienţă pe care o poate împărtăşi cu lumea, a declarat Viktor Orbán într-un interviu publicat pe site-ul Mandiner, potrivit MTI. E a precizat că va obţine de fiecare dată ceea ce este important pentru unguri.

Departamentul de Stat al SUA a eliminat de pe site-ul său menţiunea că nu sprijină independenţa Taiwanului, printre alte modificări pe care guvernul insulei le-a apreciat duminică drept un semn de susţinere pentru Taiwan, transmite Reuters.

 

Sursa foto -alert24.ro