Președintele rus, Vladimir Putin, a făcut comentarii ironice referitoare la decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Declarațiile au fost făcute luni, în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de știință, și au fost transmise la televiziunea de stat rusă.
„Un candidat nu a fost pe placul autorităților și au decis să repete numărarea voturilor”, a spus Putin râzând, făcând aluzie la situația politică tensionată din România, conform relatării agenției EFE, citată de Agerpres.
Decizia CCR și rezultatele surprinzătoare
Controversa a pornit de la victoria neașteptată a candidatului pro-rus, Călin Georgescu, care a obținut aproape 23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Acesta a devansat-o pe candidata pro-europeană Elena Lasconi, clasată pe locul al doilea. Rezultatele au fost extrem de strânse: Lasconi a avut doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea.
Decizia de renumărare a fost luată săptămâna trecută de Biroul Electoral Central, în urma unui ordin emis de CCR. Deși renumărarea a generat numeroase speculații și controverse, Curtea Constituțională a validat rezultatele din primul tur, respingând cererea lui Cristian Terheș de anulare a acestora.
Context politic și implicații
Alegerile prezidențiale din România au atras atenția internațională, mai ales în contextul prezenței unui candidat pro-rus în topul preferințelor electoratului. Comentariile lui Vladimir Putin subliniază interesul Kremlinului pentru aceste alegeri, într-un moment în care influența Rusiei în Europa de Est este puternic contestată.
Călin Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale favorabile Moscovei, a stârnit îngrijorări atât pe plan intern, cât și internațional. Rezultatul său surprinzător reflectă o schimbare în preferințele electorale ale unei părți a populației, dar și polarizarea societății românești.
Turul doi al alegerilor, o miză crucială
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie, va aduce față în față pe Elena Lasconi, candidata pro-europeană susținută de USR, și Călin Georgescu. Lasconi beneficiază de sprijinul principalelor partide pro-europene, în timp ce Georgescu rămâne o figură controversată, cu șanse crescute de a atrage voturile euroscepticilor și ale celor nemulțumiți de status quo.
O declarație cu impact
Comentariile ironice ale lui Vladimir Putin evidențiază interesul Rusiei pentru procesul electoral din România, dar și încercarea de a submina încrederea în instituțiile democratice ale țării. În acest context, alegerile prezidențiale de anul acesta reprezintă nu doar o competiție electorală internă, ci și un test important pentru viitorul democratic și european al României.
Sursă foto – pixabay.com