Firmele investesc masiv în securitatea cibernetică, îngrijorate de amenințările din ce în ce mai sofisticate. Topul amenințărilor include atacurile cloud, hacking-ul, scurgeri de informații, breșele terților și vulnerabilitățile dispozitivelor conectate.

sondaj

Creșteri substanțiale de buget. Aproape 30% dintre organizații anticipează creșteri bugetare de 6-10% în anul următor, iar 19% se așteaptă la majorări de peste 11%. În ciuda acestor investiții, comunicarea dintre specialiștii în securitate cibernetică și directorii generali rămâne o provocare, prioritățile cibernetice nefiind întotdeauna evaluate în termeni de costuri, oportunități și riscuri. Există discrepanțe semnificative în percepția celor două categorii de funcții cu privire la capacitatea de conformitate cu reglementările de securitate.

Securitatea cibernetică, avantaj competitiv. Investițiile în securitate cibernetică sunt văzute ca un factor cheie de diferențiere, 57% dintre companii subliniind importanța încrederii clienților, iar 49% integritatea și loialitatea brandului. Reglementările de securitate cibernetică au, de asemenea, un impact major, 96% dintre respondenți raportând creșteri ale bugetelor în ultimele 12 luni.

Inteligența artificială generativă (GenAI), o soluție strategică. 78% dintre companii au crescut investițiile în GenAI în ultimul an, iar 72% în gestionarea riscurilor de guvernanță AI. Cu toate acestea, implementarea GenAI se confruntă cu provocări: 39% indică probleme legate de sisteme/procese existente, iar 37% lipsa politicilor interne standardizate.

Perspective PwC România. Mircea Bozga, Partener PwC România, subliniază dificultățile de comunicare între specialiști și directori generali, evidențiind diferențele de perspectivă privind conformitatea cu reglementările de securitate cibernetică, în special în domeniul inteligenței artificiale, rezilienței și infrastructurii critice. Optimismul directorilor generali este, în multe cazuri, mai mare decât cel al specialiștilor în securitate cibernetică.