Premierul Slovaciei, Robert Fico, a făcut o declarație categorică duminică, afirmând că va bloca orice tentativă de aderare a Ucrainei la NATO cât timp va rămâne șeful guvernului. Această poziție vine în contextul eforturilor NATO de a primi Ucraina după încheierea războiului cu Rusia, pentru a preveni alte agresiuni din partea Moscovei, informează Politico, citat de News.ro.

sondaj

Poziția lui Fico în contrast cu direcția NATO

În cadrul emisiunii săptămânale „O päť minút dvanásť” („5 minute până la 12”), Fico a declarat: „Atât timp cât voi fi șeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de președinte al partidului [Smer, aflat la putere] să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”. Aceste comentarii contrastează puternic cu poziția noului secretar general al NATO, Mark Rutte, care a declarat recent că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată și va continua pe această cale până când va deveni membru al alianței noastre”.

În conformitate cu tratatul fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau „prin acord unanim”, ceea ce înseamnă că opoziția lui Fico față de aderarea Ucrainei la alianță ar putea bloca acest proces cel puțin până la sfârșitul mandatului său, în 2027.

Fico se apropie de Rusia și promite reluarea relațiilor economice

Robert Fico a renunțat la politica guvernului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei în războiul cu Rusia. Premierul slovac a promis că nu va trimite „nici un glonț” către Ucraina și a făcut un pas în direcția normalizării relațiilor cu Moscova. Joia trecută, Fico a declarat că va „face tot posibilul pentru reînnoirea relațiilor economice și standard cu Rusia”. Acesta s-a alăturat astfel unei atitudini similare a premierului ungar Viktor Orbán, cunoscut pentru pozițiile sale prietenoase față de Rusia.

După declarațiile de duminică, Robert Fico a reiterat intenția sa de a vizita Moscova în luna mai a anului viitor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial, „atât timp cât sunt invitat”.

Compararea cu situația Suediei și Finlandei

Poziția Slovaciei privind aderarea Ucrainei la NATO amintește de blocajele întâmpinate de Suedia și Finlanda după ce au solicitat aderarea la alianță, în urma invaziei rusești în Ucraina din februarie 2022. Atunci, Turcia și Ungaria au blocat procesul timp de un an și 10 luni, înainte ca cele două țări nordice să fie în sfârșit admise la NATO pe 4 aprilie anul acesta. În timp ce Turcia a avut obiecții legate de activitățile activiștilor kurzi și de restricțiile privind exporturile de arme, motivele rezistenței Ungariei nu au fost niciodată clarificate.

Fico elogiază rolul Rusiei în eliberarea Slovaciei

În timpul unei ceremonii organizate pe 6 octombrie pentru a marca sosirea trupelor sovietice la trecătoarea Dukla, aproape de granița cu Polonia, Robert Fico a elogiat rolul Uniunii Sovietice în eliberarea Slovaciei de sub dominația nazistă. „Libertatea a venit din Est”, a declarat premierul slovac, adăugând că „absolut nimic nu poate schimba acest adevăr”.

Poziția lui Robert Fico subliniază o schimbare semnificativă în orientarea politicii externe a Slovaciei, îndepărtându-se de sprijinul pentru Ucraina și apropiindu-se de Rusia. Această atitudine contravine direcției generale a NATO și ar putea reprezenta un obstacol serios în procesul de integrare a Ucrainei în alianța militară. De asemenea, ar putea contribui la intensificarea tensiunilor între aliați și la dificultăți suplimentare în relațiile diplomatice internaționale ale Slovaciei.

 

Sursă foto – pixabay.com