FBI investighează în acest moment motivele care l-au împins pe tânărul Thomas Matthew Crooks (20 de ani) să încerce asasinarea cu o pușcă a fostului președinte Donald Trump la un miting electoral din Butler, Pennsylvania. Până atunci, politicieni din ambele partide – Democrat și Republican – și editorialiști din SUA dau vina pe campania electorală care a ridicat tensiunea în societatea americană.
La o zi după tentativa șocantă de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania, o națiune întreagă se întreabă dacă polarizarea politică care a cuprins țara a devenit prea severă. Liderii au răspuns cu șoc, condoleanțe și apeluri de a reduce tensiunea, scrie NBC News.
„Suntem cu toții americani și trebuie să ne tratăm unii pe alții cu demnitate și respect”, a declarat președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, într-un interviu acordat duminică la NBC News. El a continuat să se facă ecoul culpei pe care aliații lui Trump o aruncă asupra președintelui Joe Biden, care a folosit cuvântul „bullseye” (țintă) într-un eveniment de campanie. „Știu că nu a vrut să spună ceea ce se subînțelege acolo”, a declarat Johnson duminică despre comentariile lui Biden, dar a adăugat: „Acest tip de limbaj de ambele părți ar trebui să fie eliminat”.
Un candidat la Senat din Pennsylvania, care a asistat sâmbătă la atentatul la viața fostului președinte Donald Trump, a descris scena ca fiind „foarte înfricoșătoare” și a făcut apel la națiune să reducă tensiunea politică. Dave McCormick, care stătea în primul rând la mitingul lui Trump, a declarat că, deși americanii au un „conflict de idei”, aceste conflicte nu ar trebui să implice niciodată violența fizică împotriva candidaților. „Nu trebuie să recurgem și nu putem recurge la violență ca modalitate de promovare a agendei politice. … Acest lucru trebuie să fie diminuat la nivel general”, a spus el.
Tulsi Gabbard – un fost congresman democrat – a criticat la îndoială retorica din jurul lui Donald Trump. Ea a spus că împușcăturile sunt o „consecință logică a comparării repetate” a fostului președinte cu Adolf Hitler. „La urma urmei, dacă Trump ar fi cu adevărat un alt Hitler, nu ar fi datoria lor morală să îl asasineze?”, a spus Gabbard, adăugând că se roagă pentru Trump, „și pentru țara noastră”.
Donald Trump Jr. a postat pe X că democrații și „prietenii lor din mass-media știau exact ce fac” atunci când au insinuat că Donald Trump este „literalmente Hitler”. De asemenea, potențialul contracandidat al lui Trump, JD Vance, a pus la îndoială retorica din jurul fostului președinte.
Și boardul editorial al The Wall Street Journal a scris că evenimentul de sâmbătă va schimba radical scena politică.
”Fotografia cu dl Trump ridicând pumnul în timp ce era coborât de pe scenă de către serviciile secrete cu fața însângerată a fost o demonstrație de tărie de caracter personală care va răsuna în timpul campaniei. Nimeni nu se îndoiește de dorința sa de a lupta, iar declarația sa inițială de sâmbătă seara a fost o dovadă notabilă și încurajatoare de reținere și recunoștință. Acum are ocazia de a se prezenta ca o persoană care poate trece peste atacul asupra vieții sale și poate uni țara. Va face o greșeală dacă va da vina pe democrați pentru tentativa de asasinat. Va câștiga mai mulți americani dacă le va spune adepților săi că trebuie să lupte pașnic și în cadrul sistemului. Dacă campania lui Trump este inteligentă și se gândește atât la țară, cât și la alegeri, va face un apel la unitate politică. Acest lucru lasă mult loc pentru criticarea democraților și a politicilor lor eșuate. Dar țara dorește dezacorduri și discursuri civilizate, nu război civil. Tentativa de asasinare a lui Donald Trump ar putea fi un moment care să catalizeze mai multă ură și un ciclu și mai rău de violență. Dacă așa se va întâmpla, Dumnezeu să ne ajute”, a scris WSJ.
Sursă foto – pixabay.com