Aparatele F-16 furnizate de Occident se pregătesc să ajungă în Ucraina, oferind flotei actuale de avioane de război a Kievului – o colecție de aeronave vechi, moștenite din epoca sovietică – o îmbunătățire majoră a capacităților de luptă, atât pentru roluri ofensive, cât și defensive, și sporind în același timp puterea de foc a ucrainenilor. Vor reuși ele însă să schimbe soarta războiului în favoarea Kievului în contextul în care cerul de deasupra Ucrainei va fi cel mai periculos câmp de luptă cu care s-au confruntat aceste avioane de luptă până acum, iar piloții ucraineni vor trebui să facă față sistemelor antiaeriene avansate și rachetelor Rusiei?
Livrarea primelor aparate F-16 pentru Ucraina urmează să fie făcută în următoarele săptămâni, sosirea lor pe teatrul de război urmând să vină într-un moment dificil pentru forțele guvernului de la Kiev, aflate sub presiunea extraordinară a armatei lui Vladimir Putin.
Experții cred că avioanele de luptă avansate, fabricate de americanii de la Lockheed Martin, vor oferi flotei aeriene actuale a Kievului o îmbunătățire majoră a capacităților ofensive și defensive. F-16 este un avion de luptă din a patra generație – cu doar o generație în spatele avioanelor stealth de ultimă generație, cum ar fi F-35 Lighting și F-22 Raptor.
Avionul F-16 are zeci de ani de experiență în zbor în medii dure, de război, în locuri precum Orientul Mijlociu și Balcani. Avionul a strâns o colecție impresionantă de misiuni de mare profil de-a lungul anilor, fiind unul dintre cele mai populare și de succes aparate de luptă din istorie.
Analiștii estimează că avioanele F-16 pentru Ucraina urmează să fie versiuni mai vechi care au fost în flotele aliaților Americii, în special cei din Europa de Vest. Analiştii spun că F-16 pe care le va primi Ucraina nu sunt cele mai vechi de acolo, ci aeronavele care au suferit ceea ce se numesc “actualizări la mijlocul vieţii,” ceea ce înseamnă că au primit îmbunătăţiri la echipamentele electronice şi software.
Concluzii
Ucraina își va folosi probabil avioanele F-16 pe care le va primi în curând pentru a intercepta rachete de croazieră rusești și alte rachete sol-aer mai puțin avansate, pentru a oferi sprijin aerian operațiunilor la sol ucrainene, pentru a descuraja Rusia de a obține controlul asupra spațiului aerian suplimentar și pentru a preveni aeronavele rusești să efectueze operațiuni de sprijin aerian apropiat de-a lungul liniilor frontului.
În plus, diferitele arme ale F-16 – care includ rachete anti-radiații de mare viteză AGM-88 sau rachete de croazieră Storm Shadow – și integrarea lor în sistemele de apărare aeriană localizate vor ajuta Ucraina să se alinieze în continuare militar cu partenerii săi occidentali.
Pe de alta parte, avioanele F-16 pe care le obține Ucraina ar putea fi capabile, dar sunt vechi. La urma urmei, Danemarca, Norvegia și Belgia le retrag în favoarea unor aparate mai moderne din generația a cincea. Timpul va spune dacă ele sunt capabile să-și continue performanța impresionantă din trecut și să apere cerul deasupra Ucrainei. Kievul și aliații săi occidentali speră că aparatele îi vor putea ajuta pe ucraineni să se măsoare de la egal la egal cu formidabila forță aeriană a Rusiei.
Impactul pe care aparatele F-16 ucrainene îl vor avea asupra războiului ar trebui însă să fie măsurat pe parcursul anilor, nu lunilor, cred experții. Dar a avea un avion de luptă occidental în flota sa va permite cu siguranță Ucrainei să devină o amenințare aeriană mai viabilă pe termen lung.
Surse: Business Insider
Sursă foto – pixabay.com