Afirmația „Sunt profesori care au frică să acționeze pentru că vor veni părinții la școală și vor bate cu pumnul în masă. Nu trebuie!” scoate la iveală o realitate tristă din sistemul educațional românesc: intimidarea cadrelor didactice de către unii părinți agresivi.

sondaj

Acest fenomen nu este singular, ci pare a fi tot mai frecvent, afectând grav climatul din școli și calitatea educației.

Motivele intimidării sunt diverse: de la nemulțumirea legată de notele copiilor, la nerespectarea regulilor școlare sau chiar conflicte personale cu profesorii.

Consecințele sunt grave:

Teama și demotivarea profesorilor: cadrele didactice care se confruntă cu agresivitate din partea părinților își pierd motivația și eficiența în predare, afectând calitatea educației oferite elevilor.

Un climat nesigur în școli: elevii sunt martori la conflictele dintre părinți și profesori, ceea ce le creează un sentiment de nesiguranță și le afectează concentrarea.

Deteriorarea relației dintre școală și familie: climatul de tensiune și neîncredere dintre părinți și profesori afectează colaborarea necesară pentru educația optimă a copiilor.

Soluții:

Sprijin pentru profesori: este necesară o mai bună protecție a cadrelor didactice din partea conducerii școlilor și a autorităților, prin implementarea unor reguli clare de conduită și sancționarea abuzurilor.

Educație pentru părinți: campanii de informare și conștientizare a părinților cu privire la rolul lor în educația copiilor și la importanța respectului reciproc în relația cu școala.

Dialog și colaborare: promovarea unei comunicări eficiente și transparente între școală și familie, bazată pe respect reciproc și încredere.

Este important ca toți actorii implicați în educație – profesori, părinți și autorități – să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să ia măsuri concrete pentru combaterea intimidării în școli. Doar prin colaborare și respect reciproc se poate crea un climat optim pentru educația copiilor.

Apel către părinți:

Dragi părinți, nu uitați că profesorii sunt partenerii dumneavoastră în educația copiilor. Respectați-i și colaborați cu ei pentru a le oferi copiilor o educație de calitate într-un mediu sigur și prietenos. Violența și agresivitatea nu au ce căuta în școală!

 

Sursă foto – pixabay.com