Părintele, profesorul și consilierul școlar pot cere directorului accesul la înregistrarea video printr-o cerere motivată, dacă există o suspiciune de violență, prevede proiectul de OUG care modifică legea Educației nr. 198/2023, document pus în dezbatere publică pe 25 martie și anunțat de Ligia Deca în conferință de presă. În aceste situații, când înregistrarea e cerută de părinte, profesor sau consilier școlar, directorul poate să permită accesul în cel mult 2 zile, mai prevede documentul. Proiectul de ordonanță poate fi consultat la finalul articolului.

sondaj

La înregistrările audio-video din școli ar putea avea acces și părinții, profesorii și consilierii școlari în baza unei cereri scrise și motivate, prevede proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică pe 25 martie. Potrivit documentului, dacă solicitarea motivată este făcută de părinte, profesor sau consilier școlar, directorul poate permite accesul la înregistrare în cel mult 2 zile. În cazul în care înregistrările sunt solicitate direct de autoritățile abilitate, directorul este obligat “să le pună la dispoziție imediat”.

În plus, spre deosebire de actuala Lege, se precizează că școala “asigură stocarea și păstrarea, în condiţii de siguranţă şi confidenţialitate, a înregistrărilor audio video pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește, până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informaţii se şterg”.

 

Sursa foto – pixabay.com