Israelul a avertizat luni patru țări europene că planul lor de a lucra pentru recunoașterea unui stat palestinian constituie un „premiu pentru terorism” care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului, transmite agenția Reuters.

sondaj

Spania a declarat vineri că, în numele păcii în Orientul Mijlociu, a convenit cu Irlanda, Malta și Slovenia să facă primii pași în vederea recunoașterii statului palestinian declarat de palestinieni în Cisiordania și în Fâșia Gaza, ocupate de Israel.

Gaza se află de mult timp sub conducerea grupării islamiste Hamas, care respinge pacea și care a atacat Israelul la 7 octombrie, declanșând un război devastator care a alimentat violențele în Cisiordania, unde Israelul are așezări evreiești extinse.

„Recunoașterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas și celelalte organizații teroriste palestiniene că atacurile teroriste ucigașe împotriva israelienilor vor fi răsplătite cu gesturi politice față de palestinieni”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, pe rețeaua socială X.

„O rezolvare a conflictului va fi posibilă doar prin negocieri directe între părți. Orice implicare în recunoașterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluție și crește instabilitatea regională.”

El nu a precizat la ce fel de rezoluție se referă. Israelul, a cărui coaliție de guvernare include extremiști de dreapta în favoarea coloniilor israeliene, a exclus de mult timp crearea unui stat palestinian. Acest lucru l-a adus în conflict cu puterile occidentale, care susțin obiectivul de a învinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

Probleme și cu SUA și Singapore

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis luni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o primă rezoluţie prin care cere un ”armistiţiu imediat” după peste cinci luni de Război în Fâşia Gaza, să nu mai trimită o delegaţie israeliană în Statele Unite, care s-au abţinut la acest vot şi au făcut astfel posibilă adoptarea textului, ”dăunând” eforturilor israeliene de război şi eliberării ostaticilor, relatează AFP.

Ambasada Israelului în Singapore a şters la cererea autorităţilor locale un mesaj „inacceptabil” la adresa palestinienilor, pe care l-a postat duminică pe reţelele sociale, a anunţat luni Ministerul de Interne al acestui oraş-stat, informează AFP.

Potrivit media locale, mesajul incriminat sublinia că textul Coranului menţionează de 43 de ori „Israel” şi nici măcar o singură dată „Palestina”.

„Acest mesaj pe paginile de pe reţelele sociale ale ambasadei Israelului era absolut inacceptabil”, a subliniat ministrul de interne al Singapore, K.Shanmugam, într-un comunicat. „Acest tip de mesaj este de natură să alimenteze tensiunile şi să pună comunitatea evreiască locală în pericol”, a atenţionat el.

 

 

Sursă foto – pixabay.com