Liderul democrat al Senatului american, Chuck Schumer, a cerut joi organizarea de alegeri în Israel, numindu-l pe premierul Benjamin Netanyahu „un obstacol în calea păcii”, relatează AFP.

sondaj

„O coaliţie condusă de Netanyahu nu mai corespunde nevoilor Israelului după 7 octombrie”, data declanşării războiului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, a declarat influentul senator american în timpul unui discurs.

Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat şi cel mai important ales evreu de rang înalt din Statele Unite, a fost până acum foarte precaut în criticile sale la adresa Israelului, care conduce o ofensivă din ce în ce mai contestată în Fâşia Gaza.

„Cred că premierul Netanyahu şi-a pierdut calea, punând supravieţuirea sa politică înaintea intereselor Israelului”, a declarat congresmanul democrat în Senat.

La cinci luni de la începutul conflictului, Israelul se află într-un „punct critic”, a spus Chuck Schumer, dând asigurări că organizarea de „noi alegeri este singura modalitate de a permite un proces decizional sănătos” cu privire la viitorul ţării.

După luni de sprijin aproape necondiţionat pentru ofensiva israeliană, preşedintele american Joe Biden s-a văzut nevoit să ridice vocea pe fondul gravei crizei umanitare din Gaza.

Preşedintele democrat, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă, se află sub presiunea unei părţi a electoratului său.

În Michigan, numeroşi democraţi, inclusiv o mare parte a membrilor numeroasei comunităţi arabo-americane din acest stat-cheie, ameninţă că nu îl vor vota pe Biden în cursa împotriva republicanului Donald Trump.

 

Sursă foto – pixabay.com