Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a cerut duminică încetarea imediată a focului în Gaza şi a făcut presiuni puternice asupra Israelului pentru a creşte fluxul de ajutor în scopul atenuării a ceea ce a numit ea condiţii „inumane” şi o „catastrofă umanitară” pentru poporul palestinian, relatează Reuters.

sondaj

Declaraţiile lui Harris au fost printre cele mai tranşante de până acum ale unui lider de rang înalt al guvernului american care a cerut Israelului să îmbunătăţească lucrurile în Gaza.

Vicepreşedintele, care a vorbit la un eveniment organizat în Selma, Alabama, pentru a comemora „Duminica sângeroasă”, când trupele de stat au bătut protestatari paşnici, a îndemnat Hamas să accepte un acord de eliberare a ostaticilor care ar da startul unei încetări a focului de şase săptămâni şi ar permite acordarea de ajutoare suplimentare.

„Oamenii din Gaza mor de foame. Condiţiile sunt inumane şi umanitatea noastră comună ne obligă să acţionăm”, a declarat Harris. „Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze”.

Israelul a boicotat discuţiile de încetare a focului în Gaza, de duminică, de la Cairo, după ce Hamas a respins cererea sa de a obţine o listă completă cu ostaticii care sunt încă în viaţă, potrivit unui jurnal israelian.

„Hamas susţine că doreşte o încetare a focului. Ei bine, există o înţelegere pe masă. Şi, aşa cum am spus, Hamas trebuie să fie de acord cu această înţelegere”, a declarat Harris. „Să obţinem o încetare a focului. Să îi reunim pe ostatici cu familiile lor. Şi să oferim ajutor imediat populaţiei din Gaza”.

 

Sursa foto – https://www.facebook.com/KamalaHarris/photos