Majoritatea ucrainenilor îl consideră pe președintele Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din țară, arată datele unui nou sondaj de opinie, potrivit Sky News și The Kyiv Independent.

sondaj

În total, 78% dintre cei intervievați cred că președintele ucrainean poartă „o responsabilitate directă” pentru corupția din guvern și din administrațiile regionale.

Doar 18% dintre respondenți nu au fost de acord cu această afirmație. Ucrainenii mai în vârstă par la fel de exigenți față de șeful statului precum tinerii, reiese din sondaj.

Ponderea respondenților care cred că președintele este responsabil de corupție este de 70% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani și de 81% în rândul celor de peste 60 de ani.

Nu există diferențe semnificative în răspunsuri în funcție de situația financiară a participanților sau de regiunea de reședință, a precizat Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv, care a realizat sondajul.

Sociologii i-au întrebat, de asemenea, pe respondenți despre provocările actuale la adresa antreprenoriatului ucrainean. Corupția a fost desemnată drept cel mai important obstacol în calea dezvoltării țării, urmată de distrugerile cauzate de războiul cu Rusia, de sistemul inadecvat de administrare fiscală și de control și de sprijinul slab din partea statului. Sondajul a fost realizat de Fundația Ilko Kucheriv împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în perioada 3-17 iulie.

Cele două instituții au intervievat 2.011 respondenți din toate regiunile ucrainene, cu excepția peninsulei Crimeea, anexată de Moscova încă din 2014, a regiunilor Donețk, Luhansk și Herson, precum și a zonelor aflate pe linia frontului. Un alt sondaj, realizat de Fundația Ilko Kucheriv și de Centrul Razumkov în luna august, a arătat că 55% dintre ucraineni consideră că aliații Kievului ar trebui să ofere țării ajutor militar numai cu condiția unei lupte eficiente împotriva corupției.

Această afirmație a înregistrat cea mai scăzută popularitate în rândul cetățenilor cu o situație financiară sigură, în timp ce respondenții cu venituri mici s-au declarat de acord cu ea, potrivit sociologilor. De asemenea, mai bine de jumătate dintre ucrainenii intervievați nu au fost de acord cu ideea că oamenii ar trebui să se abțină de la a critica guvernul pentru corupție pe motiv că astfel de critici ar destabiliza țara și ar reduce încrederea partenerilor străini.

 

 

Sursă foto – pixabay.com