Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a explicat pentru Libertatea că reprezentanții Comisiei Europene au cerut trei măsuri mai dure pentru reducerea deficitului bugetar, deoarece nu au avut încredere că măsurile fiscal-bugetare pot acoperi gaura dintre venituri și cheltuieli.

sondaj

 „Prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de TVA de 19%. Teoretic, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, dacă ne obligă să respectăm raportul Băncii Mondiale, care vine cu recomandări pe acest domeniu. E una din măsuri. 

A doua este trecerea la impozitarea progresivă. 

A treia este unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de CASS, respectiv ajung la 20% și aplicarea acestei cote asupra venitului brut realizat, fără să mai deducem partea de contribuții sociale, CASS și CAS. Este o creștere de impozitare”, a declarat în exclusivitate pentru Libertatea ministrul de finanțe Marcel Boloș după negocierile purtate la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene.” – ministrul Marcel Boloș

Solicitarea Comisiei a fost să adăugăm la planul de măsuri fiscale prezentat măsuri fiscale structurale, cu impact bugetar mare și cu o perioadă lungă de timp. Al doilea lucru este că trebuie să avem prin planul de măsuri fiscale acoperirea întregului necesar de finanțare” – adaugă Boloș.

 

 

Sursă foto – EC/facebook.com