Statele NATO au transmis la summit-ul de la Vilnius că Ucraina va putea adera la alianța militară „atunci când aliații vor fi cu toții de acord și când vor fi  îndeplinite toate condițiile”, după ce și președintele Volodimir Zelenski a criticat întârzierea „absurdă” a aderării, relatează BBC.

sondaj

Într-un comunicat oficial al NATO se menționează necesitatea de a acționa mai rapid în favoarea Ucrainei, dar totodată că aliații n-au vrut să se pronunțe în privința unui calendar de aderare.

Recent, Zelenski a declarat că nu pare să existe „nicio disponibilitate” pentru ca Ucraina să fie invitată în NATO. El se află de asemenea prezent în capitala lituaniană Vilnius, unde are loc summit-ul NATO.

Kievul acceptă că nu poate adera la NATO în timp ce se află în război cu Rusia, dar dorește să adere cât mai curând posibil după încheierea luptelor.

În cadrul unei ședințe de informare de marți după-amiază, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații au reafirmat că Ucraina poate deveni membră a NATO și că ar fi convenit să renunțe la necesitatea procedurală a unui plan de acțiune formal pentru aderare.

„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă”, a spus el.

Zelenski a scris, însă, pe Twitter că lipsa unui calendar convenit înseamnă că eventuala aderare a țării sale ar putea deveni o monedă de schimb. „Se lasă o fereastră de oportunitate pentru a târgui aderarea Ucrainei la NATO în negocierile cu Rusia. Incertitudinea este o slăbiciune”, a spus Zelenski nemulțumit, citat de BBC.

 

 

Sursă foto – pixabay.com