Mai multe instituții ale statului, printre care Ministerul Muncii dar și Primăria Voluntari, au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov. Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conștientizate, de vecinii oripilați și deranjați tuturor autorităților care aveau competență în rezolvarea acestor probleme, arată Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

sondaj

Centrul de Investigații Media și Buletin de București au publicat luni documente din care acest fapt rezultă fără echivoc.

„Prima petiție a fost transmisă pe 12 octombrie 2021, la Primăria Voluntari, de vecinii unui centru nou înființat, în care au fost aduse „în jur de 20 de persoane cu dizabilități și personal auxiliar aferent”. Aceeași petiție a fost transmisă și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov.  

În 14 octombrie 2021, deci două zile mai târziu și la nouă zile de la sosirea în vecinătatea casei lor a primilor beneficiari ai Centrului Sfântul Gabriel cel Viteaz, aceiași vecini trimit o adresă către ANPDCA. Este prima adresă care vorbește despre posibile rele tratamente la care sunt supuși beneficiarii din centru. Între timp, în 5 noiembrie 2021, aceiași vecini semnalează Primăriei Voluntari, printr-o adresă transmisă prin email, disconfortul creat de faptul că vila în care funcționează centrul nu este racordată la canalizare. Adresa primește număr de înregistrare.

În 10 noiembrie 2021, vecinii sesizează din nou DSP Ilfov, relatând că aud țipete și zgomote din interiorul centrului, precum și dese incidente pentru care sunt chemate Poliția și SMURD-ul. „

Iar plângerile vecinilor încep să curgă pe adresa Primăriei Voluntari, Ministerului Muncii, DSP Ilfov și Poliției Ilfov, precum și altor instituții cu atribuții în verificarea celor ce se petrec în centrul de lângă ei.

În 30 martie 2022, nemulțumiți că nici acum nu au primit niciun răspuns de la instituția condusă de Florentin Pandele, vecinii dau în judecată Primăria Voluntari. Ei solicită instanței să oblige primăria să răspundă adresei din 17.01.2022, cea în care informau Primăria și că aud eventualele rele tratamente față de beneficiarii centrului și solicitau informații despre legalitatea înființării și funcționării întreprinderii sociale de peste gardul lor.”, mai arată Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/pandele.florentin/photos