Directorul general al companiei energetice austriece OMV, Alfred Stern, a declarat pentru Financial Times că firma sa nu intenționează să renunțe la contractul de furnizare pe termen lung încheiat cu gigantul rus Gazprom, semnat în 2018 și valabil până în 2040.

sondaj

„Atât timp cât Gazprom va furniza gaze (…), noi vom continua să primim aceste cantități de la Gazprom”, a spus Stern.

OMV acoperă aproximativ 30% din piața austriacă de gaze, iar cel mai mare acționar al acestei companii este guvernul austriac.

Compania austriacă este, de asemenea, unul dintre cei cinci susținători financiari occidentali ai proiectului Gazprom privind construcția gazoductului NordStream 2, în valoare de 11 miliarde de euro, care a fost oprit cu câteva zile înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe scară largă din Ucraina.

În iunie 2022, Uniunea Europeană a adoptat o interdicție în ceea ce privește importurile de petrol rusesc, dar gazul nu face obiectul unor astfel de sancțiuni.

Sancțiunile privind importurile de gaze au fost discutate de blocul comunitar, dar până în prezent nu s-a ajuns la consens. Ungaria, puternic dependentă de importurile de hidrocarburi rusești, s-a opus constant inluderii importului de gaz pe lista sancțiunilor.

Germania și Republica Cehă au redus la zero importurile de gaz rusesc, dar Austria a făcut foarte puțin pentru a-și reduce dependența în acest domeniu față de Moscova, notează The Kyiv Independent.

 

 

Sursă foto – pixabay.com