România are acum un satelit funcțional pe orbită.

sondaj

ROM-2, satelitul proiectat și construit de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București, a ajuns pe orbită pe data de 12 iunie, ora 9.35 pm (UTC). După 1h 20m, de pe a doua treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins modulul ION al companiei D-Orbit, pe care se afla, alături de alți sateliți, ROM-2.

A urmat o călătorie de zece zile în jurul Pămîntului, la o altitudine de 540 de km, cu o viteză medie de 27 500 de km pe oră. Joi, 22 iunie, la ora 12.10 UTC, din deployer-ul Alba Orbital, montat pe modulul ION, ROM-2 a fost eliberat pe orbită. O cameră montată pe modul a înregistrat plecarea satelitului românesc. În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.

Imediat după ce a ieșit din deployer, ROM-2 și-a deschis antena și a început să transmită date despre voltaj, amperaj și temperatura bateriei, confirmîndu-și existența și funcționalitatea. Aceste date au fost recepționate de peste 200 de stații radioamatori din România și din întreaga lume.

Pentru că în cadrul acestei misiuni (Transporter 8) SpaceX a acordat prioritate lansării sateliților militari și marilor sateliți de telecomunicații, ROM-2 și ceilalți sateliți de dimensiuni mai mici au fost nevoiți să aștepte în deployer, la temperaturi foarte scăzute, 250 de ore peste timpul inițial de lansare. Acest lucru a dus la o descărcare mai accentuată a bateriilor și, ca urmare, cîteva zile de acum încolo, ROM-2 va intra în modul „hibernare”, adică își va opri transmisia pentru a permite panourilor solare să reîncarce bateria.

În zilele care urmează, imediat ce își va aduce bateria la parametri optimi, ROM-2 va reîncepe să transmită date, în special imagini ale Pămîntului.

Evoluția satelitului e monitorizată de rețeaua internațională de radioamatori. Elevii care l-a creat îl urmăresc cu o antenă terestră construită de ei și îi decodează transmisiile pe măsură ce le primesc.

  Aceste evenimente reprezintă o premieră. România poate intra, în sfârșit, în rîndul statele care au sateliți pe orbită, alături de celelalte țări europene.

            „Cu ROM-2 am dovedit că se poate. Cu următorul satelit, ROM-3, pe care-l vom lansa în noiembrie, vrem să demonstrăm că se poate mai mult. Peste doi ani, după ce mai creștem, vom vorbi despre constelații de sateliți”, a declarat Filip Bușcu, liderul misiunii.

Reușita ROM-2 a fost sprijinită de Fundația Superbet, compania de publicitate Let’s do it, Fundația culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, Glass design, Banca Transilvania. O cincime din bugetul total a fost asigurată de Guvernul României.

Link 1: ieșirea satelitului ROM-2 din AlbaPod 2, alături de alți doi picosateliți, filmată cu o cameră instalată pe deployer. ROM-2 e cel din stînga sus.

 

Link 2: Vlad Erceanu, Alexandru Luchianov, Filip Bușcu (rândul de sus);

George Chirilă, Andra Palada, David Constantinescu (rândul de jos)

 

Alba Orbital to launch pocket-sized satellite built by Romanian High School students with SpaceX in Q1 2023

 

 

Sursă foto – romspace.com