pensie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, luni, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.

sondaj

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femeie la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.

„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a precizat ministrul Muncii.

„Pentru a nu bulversa sistemul lucrăm acuma la acele tabele și joi toate informațiile vor fi publice”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că „pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă”. El a adăugat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate.

„Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a subliniat ministrul.

Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.

Ministrul a spus că trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze.

Marius Budăi a spus că se schimbă și regimul de pensionare a diplomaților – creșterea treptată a vârstei de pensionare și creșterea treptată a perioadei de contributivitate.

Ministrul Muncii nu a precizat de când se vor aplica aceste modificări, spunând că întâi trebuie să fie făcute amendamentele.

 

 

Sursă foto – pixabay.com