Premierul ungar Viktor Orban a susținut, într-un interviu pentru publicația elvețiană Weltwoche, că afirmațiile preşedintelui rus Vladimir Putin au fost făcute la ultima lor întâlnire, cu două săptămâni înainte de începerea războiului.

sondaj

Potrivit premierului ungar, Putin „nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei”. „Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a spus Viktor Orban. Orban a spus că „înțelege” ce a spus Putin, dar „nu accept ce a făcut”.

România are la Deveselu, județul Olt, scutul american antirachetă. Devenit operațional în 2016, este prima unitate a sistemului Aegis Ashore, varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv. Sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).

 

 

Sursă foto – mapn.ro