USR reacționează într-un comunicat de presă, după ce ministra Educației a prezentat, luni, principalele modificări ale legilor Învățământului Preuniversitar și Învățământului Superior, într-o conferință de presă. Printre schimbările anunțate sunt cele legate de admiterea la liceu, examenul de Bacalaureat sau salarizarea profesorilor. ”Legile în forma prezentată arată o uriașă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva. Practic, ni se confirmă că politicul înghite educația”, precizează USR.

sondaj

Legile în forma prezentată arată o uriașă teamă de reformă, nu curaj pentru a schimba ceva. Practic, ni se confirmă că politicul înghite educația. Toată situația de acum e cauzată de felul defectuos în care a fost organizat întregul proces, mai ales în ultimele luni. Nu au fost ascultați specialiștii. Obiectivele prezentate astăzi sună frumos, dar legea eșuează în a le atinge. Nu ai cum să știi ce se întâmplă în sistemul educațional dacă tu te închizi la Ministerul Educației și singurii oameni cu care vorbești sunt baroni, lideri de partid și plagiatori”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

USR avertizează că problema finanțării sistemului educațional este tratată superficial de ministrul Ligia Deca.

Ce nu știm este de unde vor veni banii pentru educație, de unde se va găsi voința politică fermă care să asigure finanțarea educației? De asemenea, povara examenelor suplimentare la liceele unde există concurență dovedită se păstrează, fără nici o justificare. Mai multe examene pe umerii copiilor și așa solicitați de greutatea ghiozdanului purtat zilnic. În continuare, calendarul de apariție a noilor legi ale educației de către Ministerul Educației este vag. Bomboana de pe coliva învățământului – Ligia Deca nu redeschide dezbaterea publică a legilor, că discuțiile ar fi interminabile, ceea ce este inacceptabil” declară Silvia Dinică.

De asemenea, în proiectele de lege prezentate de Ligia Deca se observă tendința de feudalizare a sistemului educațional și continuarea practicii de politizare a lui.

 „Legile Educației au fost pregătite și tratate în cel mai precar mod cu putință. Improvizația, lipsa de transparență, promisiunile încălcate și răzgândelile au caracterizat trioul Iohannis-Cîmpeanu-Deca. Nu așa se face reforma profundă a unui sistem de învățământ aflat în colaps! După 5 luni de ministeriat și de secretizare absurdă, doamna ministru Ligia Deca împinge acum, spre Guvern și apoi spre Parlament, o formă relativ nouă a legilor, dar fără a trece onest și transparent prin faza obligatorie de consultare și de dezbatere publică. A trecut însă printr-o negociere politică pe colțul mesei între partidele de la putere. Evitarea dezbaterii pe o lege atât de importantă este un fapt fără precedent. Se pierd astfel ani importanți în Educație, prin amatorismul președintelui și al miniștrilor promovați în ‘Guvernul Lui”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

 

 

Sursă foto – ligia.deca/facebook.com