Anul acesta, programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie. Fiecare instituție de învățământ este liberă să aleagă când va organiza cele două săptămâni de activități speciale. Ce spune consultantul în educație Anca Tîrcă despre dezbaterea lunii februarie privind săptămânile „altfel”, considerate de unii profesori „una dintre cele mai proaste idei”?
După doi ani de pandemie, timp în care majoritatea școlilor au fost închise, iar elevii au urmat orele online, nu toți profesorii cred că cele două săptămâni de activități extrașcolare sunt benefice pentru educația copiilor.
Pe Grupul de Facebook al profesorilor din România, cu aproape 70.000 de membri, s-a creat recent o dezbatere cu privire la utilitatea programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”.
„Săptămâna «Școala altfel» a fost una din cele mai proaste idei din istoria învățământului românesc”, e de părere profesorul Iancu Berceanu. Postarea sa a adunat sute de comentarii și mii de reacții pe grupul de Facebook.
„S-a văzut asta după primii doi ani de implementare. Practic, s-au scos 5 zile de activități școlare și s-au alocat activităților ne-școlare. Realizarea activităților culturale nu e treaba școlii, ci a instituțiilor de cultură, gen case de cultură sau cămine culturale”, scrie Berceanu.
„Colac peste pupăză a apărut «Săptămâna verde», în care, de asemenea, nu se face școală, dar nici nu e vacanță: un fel de a pierde vremea cu lucruri care nu fac parte din misiunea școlii. De activități ecologiste se pot ocupa tot casele de cultură sau departamentele de resort din cadrul primăriilor. În vacanța de vară este timp suficient pentru ca elevii să participe la astfel de activități” – Iancu Berceanu, profesor
Continuarea pe Scoala9.ro
Sursă foto – pixabay.com