2023 este pentru Carmen Paraschiveanu anul unei alegeri importante: să plece sau nu din țară. Cum fiul ei mai mare este în clasa a șaptea, crede că acum este momentul să lase România, chiar înainte de a intra în anul cu Evaluarea Națională. „Nu vreau să-i încarc cu mai multe ore de învățat decât ar fi normal la vârsta lor, nu vreau să-i stresez cu meditații și nu prea văd rostul examenelor. Știu că există alternative în alte țări unde copiii nu au examenul ăsta și au rezultate bune până la sfârșit de liceu, până la bacalaureat”, spune mama.
În Europa, doar cinci țări mai susțin evaluări la intrarea la liceu, după cum a arăta cercetătoarea în educație Andreea Eșanu, în Școala 9.
„Nu mi se pare că merită tot efortul de a învăța în clasa a opta pentru Evaluare gândindu-te că apoi vor avea o super experiență în liceu. Am văzut la alți copii că liceul a devenit o dezamăgire mare după ce au prins un loc chiar la colegiile bune. Așa că, pentru experiența lor școlară, unde petrec șapte ore pe zi, cred că merită efortul de a pleca din țară”, mai spune Carmen.
Potrivit noii legi a educației propusă de ministrul Ligia Deca, intrarea la liceu va însemna un examen în plus: elevii ar putea susține, după Evaluarea Națională, și un examen de admitere la liceu. Dacă legea ar fi adoptată anul acesta, copiii care intră la toamnă în clasa a cincea ar trece prin această dublă evaluare. Practic, copiii lui Carmen nu ar fi afectați de schimbare, dar decizia radicală de a pleca are legătură cu tot ce se întâmplă în școala românească, susține aceasta.
„Copiii mei vin plictisiți de la școală”
„Toate țările vestice au rezultate mai bune, copiii merg de plăcere la școală, povestesc lucruri interesante, ai mei vin plictisiți de la școală. De obicei, cea mai mare bucurie este dacă nu fac vreo oră și merg la sala de sport. Nu e o bucurie să meargă la școală, se bucură că-și văd colegii, dar nu că descoperă lucruri noi”, spune mama.
Apoi, crede că sistemul centrat exclusiv pe note nu-i ajută pe copii să-și descopere pasiunile.
„Chiar ei îmi spun: de ce trebuie să învăț pentru note? Eu nu le-am cerut să învețe pentru note, dar sunt afectați de ce văd în jur. Mi-au mai spus: de ce să învăț lucruri pe care le uit imediat? Așa e școala la noi, și eu am învățat lucruri pe care le-am uitat imediat.”
Au prieteni care locuiesc în Spania, Marea Britanie, Franța, Luxemburg și de la care au aflat cum funcționează sistemele de acolo.
„Copiii vorbesc cu prietenii lor, foști colegi, care povestesc lucruri frumoase de la școlile lor și se gândesc și pentru ei cum ar fi, ar vrea și ei să se mute să vadă cum este în alte școli.”
Continuarea pe Școala9.ro
Sursă foto – pixabay.com