Marea Britanie și Danemarca se opun inițiativei Comitetului Internațional Olimpic care dorește reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în marile competiții sportive, în special la Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris. Comitetul Olimpic Internațional dorește să permită acestor sportivi să participe, dacă nu au susținut războiul din Ucraina dar și dacă respectă Codul Antidoping. Rusia și Belarus au fost eliminați din marile evenimente sportive internaționale, ca urmare a invaziei Ucrainei, din februarie 2022. Acum, Kievul amenință că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris în cazul în care vor putea participa sportivii ruși.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski se opune oricărei tentative de reintegrare a Moscovei și a Minsk în circuitul sportiv. Ucraina a amenințat, joi, că va boicota JO de la Paris dacă CIO va permite sportivilor ruși să participe.
Amenințarea Ucrainei este că va refuza să participe la Jocurile Olimpice din 2024, după cum s-a exprimat ministrul ucrainean al Sporturilor.
La rândul său, ministra britanică a Culturii și a Sporturilor, a estimat, de partea sa, că inițiativa Comitetului Olimpic Internațional “este foarte departe de realitățile războiului”.
Responsabila de la Londra a explicat că „Marea Britanie condamnă orice inițiativă care ar permite președintelui rus Vladimir Putin să legitimeze un război ilegal în Ucraina”.
Seful Comitetului Olimpic danez a precizat, la rândul său, că țara sa se opune unei eventuale reîntoarceri a sportivilor ruși în circuitul olimpic. El a amintit, pe Twitter, că “agresiunea rusă în Ucraina este tot mai puternică iar în acest caz ar fi inacceptabil să permitem Rusiei și Belarus să participe la manifestații sportive”.
Până acum, primărița Parisului, Anne Hidalgo, și-a exprimat dorința ca sportivii ruși să fie lăsați să participe la viitoarele Jocuri Olimpice din 2024, dar sub un drapel neutru. Practic, sportivii să fie lăsați să participe dar nu și Rusia.
Comitetul de organizare al JO din Paris nu are drept de vot pentru a decide participarea sportivilor ruși și belaruși.
Comitetul Olimpic amintește că Federațiile Internaționale existente pentru fiecare sport olimpic pot decide în acest sens.
Sursă foto – pixabay.com