Un studiu realizat recent de Newsweek arată că, în ciuda faptului că România este cea mai bine plasată țară la nivel european în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale, rezultatele testelor PISA (Programme for International Student Assessment – Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) plasează țara noastră pe penultimul loc în Europa, deasupra Bulgariei.

sondaj

Mai exact, 45% dintre elevii români au fost identificați drept analfabeți funcționali, iar dacă se ține cont de faptul că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minim 10%, înseamnă că procentajul ajunge la 50%, potrivit sursei citate.

Concret, România a acumulat 426 de puncte la testarea PISA și ocupă locul 55 în lume și locul 26 în UE, iar în ceea ce privește rezultate olimpiade școlare: Fizică:  4 medalii de aur și una de bronz (locul 1 în Europa), Chimie: 2 medalii de aur, un argint, un bronz. (locul 2 în Europa)

În schimb, Finlanda, cu 522 de puncta, se află în vârful clasamentului rezultatelor la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor, desi nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale (rezultate olimpiade școlare: Fizică: zero medalii. Chimie și matematică: câte o medalie de bronz. Informatică: 2 medalii de bronz).

Să mai spunem că Germania, 503 puncte la testarea PISA, ocupă locul 3 în UE, rezultatele la olimpiade școlare fiind: Fizică:  2 medalii de aur una de argint, două de bronz. Chimie: 2 medalii argint, 2 de bronz.

De menționat că România a participat, cu cinci ani în urmă, la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarte Economică (OECD).

Așadar, România este cea mai bine plasată țară europeană la capitolul olimpiade școlare, dar nici jumătate dintre elevi ei nu reușesc să înțeleagă informațiile primite, în vreme ce țări europene care nu au înregistrat și nu înregistrează performanțele internaționale al olimpicilor români, produc elevi care, la 15 ani, vârstă la care se încheie învățământul gimnazial la nivel UE, sunt mult mai bine pregătiți decât ai noștri.

 

 

Sursă foto – pixabay.com