FILE PHOTO: People take part in the annual Pride festival in Budapest, Hungary July 6, 2019. REUTERS/Tamas Kaszas/File Photo

CEDO s-a pronunțat marți împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, care vizează refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex. Activiștii și avocații pentru drepturile omului spun că decizia va avea urmări semnificative pentru cuplurile din România.

sondaj

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a hotărât, la data de 17 ianuarie, că țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv România, sunt obligate să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

„Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO”, transmite Asociația ACCEPT.

Mai mult, statele semnatare ale Convenției Europene trebuie să asigure aceste drepturi, indiferent de opinia unui segment din societate – motivul invocat de Rusia împotrivirea recunoașterii cuplurilor care au dat țara în judecată.

În temeiul Articolului 8 din Convenția CEDO, guvernul rus are obligația de a adopta un cadru legal care să asigure recunoașterea și protecția cuplurilor de același sex.

România nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile formate din cupluri de același sex.

Pe lista țărilor care nu recunosc parteneriatul cuplurilor de același sex se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria.

Hotărârea Marii Camere a CEDO reprezintă un semnal de alarmă pentru aceste state membre, semnalând că toate țările care eșuează în reglementarea parteneriatului civil pot fi găsite vinovate pentru violarea articolelor 8 și 14 din Convenție.

În prezent, asociația ACCEPT așteaptă soluționarea a 23 de plângeri împotriva României la CEDO pentru nerespectarea drepturilor cuplurilor de același sex.

Un caz cunoscut este Buhuceanu și Ciobotaru împotriva României. Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru au dat în judecată statul român în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei.

Alte 20 de familii formate din persoane de același sex s-au alăturat demersului, potrivit Asociației ACCEPT.

Familiile dau în judecată statul român pentru refuzul primit din partea oficiilor de stare civilă, bazat pe interdicțiile privind recunoașterea legală a relațiilor de același sex din Codul Civil. Precizările din Codul Civil încalcă însă articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

 

Sursă foto – pixabay.com