Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, își menține declarația despre problema toaletelor în curte – ”Mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a stârnit ceva controverse și discuții aprinse miercuri, după ce a declarat că problema școlilor cu toaleta în fundul curții e una „exagerată”, dovadă că „mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. Premierul Nicolae Ciucă a susținut ulterior că i-a atras atenția ministrului cu privire la aceste afirmații. Seara, însă, Cîmpeanu a spus că-și menține declarațiile și a venit cu explicații suplimentare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.

„Sunt foarte multe probleme care trenează de foarte mult timp în România, dar vă dau o veste: de la 2.219 toalete neconforme în școlile românești, în 2017, acum avem exact 306 dintre care, dacă utilizează finanțarea de la Ministerul Educației, vom rămâne cu puțin peste 100. De la 2.219 la sub 100.

Am făcut azi o afirmație pe care o susțin.

Deci, deci…. Am spus că problema toaletelor neconforme din punct de vedere sanitar e o o problemă care trebuie și va fi rezolvată. Mențin afirmația.

Pe de altă parte, toatelele în curte nu sunt obligatoriu toalete neconforme. Din cele 100 de școli, puțin peste 100, avem școala din Mărgineni, județul Alba, școslă primară. Știți câți elevi are? 4. Avem școala din Negești, județul Alba – 6 elevi. Avem școala primară din Mugești, județul Alba – 7 elevi.

Sunt zeci de școli în care învață câte 10 elevi. Acele școli sunt importante, dar sunt de cele mai multe ori în vârful muntelui. În vârful muntelui n-o să ai canalizare nici în România, nici în Elveția. Deci toaleta va putea fi conformă, cum avem toalete excepționale în județul Cluj, care sunt conforme, dar sunt în curte. Noi respingem ideea de haznale, e adevărat, dar vom avea doar 100 de situații, pe care le vom rezolva în maxim doi ani”- a explicat ministrul Cîmpeanu.

 

 

Sursă foto –  https://www.facebook.com/SorinMCimpeanu/photos