Potrivit unei noi analize a Oficiului de Audit al Statului din Ungaria, supra-reprezentarea femeilor în învățământul superior poate cauza probleme demografice deoarece îngreunează găsirea unui partener și astfel poate duce la riscul scăderii natalității.

sondaj

Potrivit analiștilor Oficiului de Audit de Stat, supra-reprezentarea semnificativă a femeilor în învățământul superior poate provoca și probleme demografice.

„Dacă această tendință continuă, inversarea inegalităților de gen în învățământul superior ar putea duce la riscul de scădere a fertilității, deoarece femeile sunt mai puțin probabil să se căsătorească și, prin urmare, mai puțin probabil să aibă copii”, scrie Oficiului de Audit în analiză.

Analiza Oficiului de Audit maghiar, intitulată „Fenomenul educației roz în Ungaria?”, a examinat factorii și efectele economice și sociale ale supra-reprezentării femeilor cu studii superioare.

În prima parte a analizei, se stabilește că în fiecare an între 2010 și 2021 au fost admise în învățământul superior mai multe femei decât bărbați, iar în semestrul de toamnă al anului universitar 2022, ponderea femeilor va fi deja de 54,5%. În rândul celor care au absolvit cu diplomă, proporția femeilor a fost și mai mare, în jur de 60 la sută, din cauza ratei mai mari de abandon școlar al studenților de sex masculin.

Cercetarea reprezentativă prin chestionar efectuată în perioada alegerilor parlamentare cu participarea a 700 de părinți și profesori a căutat răspunsuri, printre altele, dacă sistemul de învățământ maghiar oferă șanse egale băieților și fetelor.

Potrivit cercetătorilor, ceea ce a dus la supra-reprezentarea femeilor în învățământul superior a fost faptul că în învățământul public se preferă „calitățile feminine” și disciplinele umaniste, precum și „feminizarea” profesiei didactice (82% dintre cadrele didactice maghiare sunt femei).

Potrivit respondenților, calitățile întâlnite la femei sunt maturitatea emoțională și socială, diligenta, dexteritate, bune abilități de exprimare orală și scrisă, toleranta la monotonie si precizie. În schimb, cele des întâlnite calități identificate la bărbați sunt simțul tehnico-tehnic, asumarea riscurilor, vivacitate, mobilitate, viziune spațială, antreprenoriat și logică.

Rezultatele arată că respondenții consideră că acele calități considerate mai feminine sunt mai importante în învățământul public.

Potrivit participanților la cercetare, fetele sunt mai harnice, dar analiștii mai atrag atenția că „cine a observat un băiețel în timp ce acesta se distrează poate vedea că bărbații pot îndeplini sarcinile cu o concentrare extrem de mare”.

Cercetătorii au mai subliniat că femeile sunt interesate și ca bărbații să aibă performanțe bune și să aibă succes, pentru că dacă dezvoltarea calităților băiețești are de suferit, provoacă și prejudicii economice.

Creativitatea, competiția și orientarea spre performanță caracteristice bărbaților nu sunt doar necesare pentru dezvoltarea optimă a economiei maghiare, scriu cercetătorii, aceste calități sunt importante și din punctul de vedere al vieții de zi cu zi, întrucât „tânărul se confruntă cu faptul că PC-ul (n.e. computer) este înghețat acasă, robinetul picură, sau mobila a ajuns ne-asamblată acasă și nu are cine să o monteze”.

Analiza Oficiului de Audit al Statului din Ungaria a fost realizată în iulie, iar Népszava a publicat-o acum, conform Telex.

 

 

Sursă foto – pixabay.com