Trei asociații de magistrați critică dur modificările cele mai recente aduse legilor justiției. Într-o scrisoare deschisă trimisă Comisiei Europene, magistrații români acuză Guvernul României că, prin măsurile luate, ”sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată”.

sondaj

În consecință, cele trei asociații semnatare le cer liderilor europeni să ia măsuri pentru a se asigura ”că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”. În caz contrar, avertizează magistrații români, ”distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”.

Organizațiile semnatare sunt Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.

La RFI, Alexandra Lăncrănjan, membră fondatoare a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, spune că una din principalele probleme cu care se confruntă sistemul judiciar este concentrarea puterii, prin măsurile luate de ministrul Justiției, în mâna unor persoane care dețin funcții cu puternice implicații politice.

 

 

Sursă foto – pixabay.com