Guvernul Orban anunță stare de pericol în Ungaria din cauza crizei energetice

La conferința de presă săptămânală a guvernului, Gergely Gulyás, membru al Cabinetului Primului Ministru, a anunțat că guvernul declară o stare de pericol din cauza crizei energetice în curs. Scopul acestei acțiuni este apărarea Ungariei și respectarea plafonurilor de preț asupra costurilor cu utilitățile care sunt momentan în vigoare în Ungaria.

Astfel, pe fondul crizei energetice, cabinetul a decis asupra a 7 puncte principale de acțiune:

  • creșterea producției interne de gaze de la 1,5 miliarde la 2 miliarde de metri cubi;
  • ministrul de externe maghiar a fost autorizat să achiziționeze rezerve suplimentare de gaz. Conform estimărilor, rezervele actuale de gaze sunt suficiente pentru un trimestru al anului;
  • guvernul impune o interdicție de export a transportatorilor de energie și a lemnului de foc, cu excepția închirierii depozitelor;
  • guvernul intenționează să crească cât mai mult exploatarea cărbunelui;
  • toate unitățile centralei Mátra trebuie repornite cât mai curând posibil; trebuie puse in folosinta;
  • guvernul a inițiat prelungirea duratei de funcționare a centralei nucleare Paks;
  • de la 1 august, gospodăriile în care consumul de gaz și energie electrică depășește media, vor trebui să plătească mai mult (pentru suma care depășește utilizarea medie) sau vor trebui să își reducă consumul. Fondurile suplimentare din aceasta vor intra în fondul de protecție a energiei. Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește și economia stagnează, toți cei din Ungaria care pot face ceva pentru securitatea aprovizionării cu energie și trebuie să își aducă contribuția, a justificat Gulyás măsura. Conform estimărilor, trei sferturi din gospodăriile maghiare nu vor fi afectate, deoarece consumul acestora nu depășește această limită, a mai spus oficialul maghiar.

Gulyás a adăugat că guvernul Ungariei face tot posibilul pentru a se asigura că va fi suficient gaz în țară în timpul iernii. Spațiile de depozitare trebuie umplute, în prezent fiind la 44% din capacitate.

 

 

Sursă foto – orban/facebook.com