Rafila, despre relaţia cu şeful DSU – Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Sunt un om al dialogului, dânsul este un om al monologului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit duminică, la Prima Tv, despre relaţia sa cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, explicând că nu este în conflict cu acest.  Ministrul a precizat că este „întru totul de acord” că este nevoie de o coordonare operativă într-o situaţie de urgenţă, însă „în viaţa de zi cu zi nu se poate”.

”Nu sunt în conflict cu Raed Arafat. Problema pe care vreau să o lămurim de la început este să încercăm să depersonalizăm legarea… instituţiile de persoane, pentru că noi suntem trecători sau, mă rog, cel puţin la mine mă refer. Nu e vorba de SMURD aici, de UPU şi aşa mai departe. E o confuzie care a fost în mod deliberat generată timp de ani de zile şi e o amestecătură de informaţii care duce în eroare atât populaţia, cât şi pe unii dintre colegii care lucrează în administraţie. Sunt de lămurit câteva lucruri. Situaţiile de urgenţă sunt una, medicina de urgenţă înseamnă cu totul altceva. Medicina de urgenţă trebuie să funcţioneze tot timpul şi în situaţii de rutină, de normalitate. 

Medicina de urgenţă este o specialitate medicală, alături de alte 50 şi ceva de specialităţi medicale. Asta este situaţia şi ea trebuie să deservească pacienţii care au nevoie de o intervenţie medicală de urgenţă care nu trebuie neapărat să se întâmple pe autostradă, în elicoptere, în vapoare speciale sau în tot felul de maşini de-astea care au vopseaua roşie. Nu trebuie să se întâmple acolo această intervenţie. Chiar nu se întâmplă, pentru că sunt două servicii: un serviciu care se numeşte SMURD, care este al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care are ca şi echipaje paramedici, adică sunt pompieri care sunt instruiţi în acordarea primului ajutor. Şi există ambulanţa, care este o instituţie veche, cunoscută în România, care este profesionalizată medical, care are medici şi asistenţi medicali şi care ţine de Ministerul Sănătăţii” – a afirmat Alexandru Rafila duminică, la Prima Tv.

 

 

Sursă foto- rafila/facebook.com