Sub 45.000 de lei pe an este salariul brut pentru un profesor român aflat la începutul carierei, iar după 40 de ani de vechime cadrele didactice se pot aștepta la un salariu brut anual de aproape 77.000 de lei, potrivit celor mai noi date privind salariile profesorilor și directorilor de școli din Europa, agregate de rețeaua Eurydice și publicate marți. Înaintea unui raport-cadru ce urmează să fie publicat în octombrie a.c., rețeaua prezintă, în premieră, în format de date deschise fișele cu salariile profesorilor pentru fiecare țară europeană în parte – salarii aferente anului școlar 2020-2021.
Potrivit informațiilor centralizate de rețeaua europeană, un profesor câștigă, în România, un salariu brut care evoluează lent, pe parcursul mai multor decenii de carieră, astfel:
- La începutul carierei, un profesor angajat în învățământul preșcolar sau în școala primară câștigă un salariu brut anual de 39.504 lei (8.027 euro). În gimnaziu și liceu, un profesor aflat la începutul carierei câștigă un salariu brut anual de 43.397 lei (8.818 euro).
- După 10 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 50.897 lei (10.342) pentru toți profesorii, de la grădiniță până la liceu
- După 15 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 53.943 lei (10.961 euro) pentru toți profesorii
- Salarizarea maximă este de 76.991 lei (15.644 euro) – salariu brut anual
Acest nivel maxim de salarizare este atins, în medie, după 40 de ani de activitate, potrivit datelor citate. Profesorii din preșcolar sau școala primară au salariul de încadrare similar celor din gimnaziu și liceu în cazul în care au studii de înaltă calificare.
În termeni reali, continuă centralizarea Eurydice, pe baza datelor EduSAL, salariul brut anual ajunge la o valoare medie de aproximativ 60.000 de lei pentru întreaga carieră și înregistrează o creștere mai acentuată în primele două decenii ale carierei.
Cât se câștigă în construcții?
Media salarială în Construcții este de 4.000 de lei net, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii al eJobs, de către specialiștii care lucrează în acest sector.
Acest lucru plasează Construcțiile în topul celor mai bine plătite domenii în acest moment, după IT, Management, Proiectare civilă/industrială, Cercetare-Dezvoltare și Project Management.
În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în Construcții se pot câștiga salarii și de 2-3 mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar.
Sursă foto – pixabay.com