Cancelarul Olaf Scholz – Germania va avea cea mai mare armată convențională din Europa

După investiții masive decise în urma invaziei rusești în Ucraina, Germania construiește „cea mai mare armată convențională” din Europa în cadrul NATO, a declarat marți cancelarul său Olaf Scholz, citat de Le Monde.

În prezent, Germania are „cu siguranță cea mai mare contribuție” la Alianța Atlantică, alături de Statele Unite, a afirmat liderul social-democrat într-un interviu la televiziunea publică ARD, după summitul G7.

În urma invaziei rusești din 24 februarie, guvernul a anunțat un fond excepțional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale, Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt învechite. Pentru cea mai mare economie a Europei, obiectivul este de a asigura apărarea teritoriului său și de a-și îndeplini angajamentele față de Alianța Atlantică, prin atingerea obiectivului de a aloca 2% din PIB-ul național pe an pentru apărare.

Deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru armata națională reprezintă o schimbare majoră pentru Germania, care în ultimii ani a tras de timp pentru a respecta angajamentele Alianței Atlantice în acest domeniu, atrăgându-și în mod regulat mânia Statelor Unite. De la sfârșitul Războiului Rece, țara și-a redus semnificativ armata, de la aproximativ 500.000 de oameni în momentul reunificării din 1990 la doar 200.000 în prezent.

 

 

Sursă foto – reuters.com