Peste 500 de cadre didactice din județul Iași au declarat la ANAF venituri din meditații. Care este cuantumul mediu lunar pe care îl plătește un profesor?

Peste 560 de persoane fizice şi juridice din Iași s-au înscris cu venituri din meditații sau activităţi educaţionale iar, dintre acestea, 257 sunt persoane fizice, anunță Ziarul de Iași, care citează date obținute de la ANAF.

Calculul realizat de jurnaliștii ieșeni pentru un venit mediu de 2.500 de lei pe lună arată că impozitul anual este de 1.600 de lei.

În municipiul Iaşi, sunt 3.816 cadre didactice, printre care şi cei care predau şi materii pentru care nu se fac „pregătire”. Mulţi sunt însă şi profesorii care nu plătesc taxe şi impozite pentru activitatea de meditator, precizează Ziarul de Iași. Unii profesori spun că preferă să mediteze într-o formă legală atât din obligaţia de cetăţean, cât şi cauza controalelor realizate de cei de la ANAF.

„Înainte de 1990 am făcut meditaţii fără să plătesc la Fisc, nici nu ştiam că trebuie pentru că nu aveam educaţie în acest sens. După ’90 am refuzat cererile pentru pregătirea elevilor în privat, considerând că este imoral şi că profesorii trebuie să asigure o foarte bună pregătire în şcoală, atât la ore, cât şi după program, bineînţeles, în mod gratuit. Am făcut sute de ore de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior, pentru bacalaureat, sau, pentru cei care doreau mărirea mediilor” , a explicat Luminiţa Grădinariu, profesor de chimie. Aceasta adaugă că meditaţiile la domiciliu, contracost, le-a reînceput în anul 2018, atunci când a decis că trebuie să se desfăşoare în mod legal. Şi-a înfiinţat o firmă şi a început să plătească la fisc taxele. „Plata se face în contul meu bancar, cu specificaţia «meditaţii», astfel că se poate calcula uşor taxa anuală de către contabilul meu”, a explicat profesorul.

 

 

Sursă foto – pixabay.com