Proiect de lege – Cadrele didactice care au vârsta de pensionare nu mai pot deține funcții de conducere

Senior teacher in classroom with elementary school kids

Profesorii care au implinit varsta de pensionare nu mai pot detine functii de conducere, de indrumare sau de control, potrivit unui proiect de lege depus la Senat care prevede ca persoana pensionata isi poate desfasura in continuare activitatea, fiind incurajata sa continue sa acumuleze venituri, dar fara a putea ocupa o functie de conducere.

„Avand in vedere faptul ca integrarea pe piata muncii a tinerilor ramane o problema, consideram ca este de datoria statului sa intervina activ, prin masuri pozitive pentru incurajarea efectiva a acestora sa obtina anumite posturi, in limita competentelor. Faptul ca acestia intrevad posibilitati restranse in diferite domenii de angajare se datoreaza si acestei rigiditati institutionale. Oferirea de sanse si de accesibilitate acestora, astfel incat sa poata concura pentru functii de conducere, ar avea potential sa creeze o piata a muncii dinamica si competitiva, bazata pe competente, nu doar pe experienta” – se arata in proiectul de lege depus la Senat.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in Romania, exista uzante care avantajeaza pastrarea acelorasi persoane in functiile de conducere, ele ramanand in aceste pozitii chiar si dupa atingerea varstei de pensionale, fara a exista multe posibilitati de inlocuire sau concursuri frecvente de ocupare a acestor posturi, preponderent in cadrul institutiilor publice.

„Initiativa propusa are drept obiectiv lansarea de oportunitati pentru noile generatii care, prin viziunea lor, ar putea schimba modul de lucru in institutiile publice, ceea ce ar putea fi un plus pentru noi toti. Rolul acestei initiative nu este acela de a ingradi dreptul pensionarilor de a munci, ci le ofera posibilitatea de impartasi din experienta acumulata in timp si de a oferi suport dintr-o pozitie de executie” – mai noteaza initiatorii proiectului de lege.

 

 

Sursă foto – pixabay.com