Sancţiunile din partea Rusiei în privința gazelor costă Germania cinci miliarde de euro pe an

German Chancellor Angela Merkel, right, and Russian President Vladimir Putin, left, laugh as they open Hanover Fair, in Hannover, central Germany, on Monday, April 8, 2013. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Sancţiunile impuse de Rusia împotriva companiei Gazprom Germania şi a filialelor acesteia i-ar putea costa pe contribuabilii şi utilizatorii de gaze germani cinci miliarde de euro pe an, sub forma costurilor pentru achiziţiile din alte surse, a scris duminică ziarul Welt am Sonntag.

Moscova a decis în luna mai să sisteze furnizarea către filiala germană a concernului Gazprom, după ce Berlinul a plasat Gazprom Germania sub administrare specială din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Ulterior, autoritatea germană pentru reţelele energetice Bundesnetzagentur, ca administrator, a fost nevoită să achiziţioneze gaze de pe piaţa internaţională pentru a înlocui livrările din Rusia şi a onora contractele cu companiile municipale de utilităţi şi cu furnizorii regionali de gaze.

Ministerul economiei apreciază că necesarul suplimentar este de 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi. Un purtător de cuvânt al ministerului a confirmat estimarea publicată de Welt am Sonntag, potrivit Reuters.

Welt am Sonntag a afirmat că costurile curente vor fi de circa 3,5 miliarde de euro pe an, la care se adaugă suma necesară pentru umplerea depozitului de gaze naturale de la Rehden, ordonată miercuri de ministrul economiei, Robert Habeck.

Săptămânalul arată că costurile suplimentare vor fi transferate furnizorilor de energie şi consumatorilor finali, sub forma unei taxe pe gaze, începând din octombrie.

Purtătorul de cuvânt al ministerului economiei a susţinut că nu există niciun risc privind furnizarea.

 

 

Sursă foto –  dw.com