Autor – Corneliu Dragomir

sondaj

Am înțeles că Guvernul României și sindicatele din învățământ nu cunosc cât este valoarea financiară netă pentru munca de la catedra unui profesor/ ora… Săracii, daca erau interesați, aflau!!!

Le spun eu: 45-75 lei net/ ora, în funcție de gradul didactic si vechime (55 lei net/ ora pentru profesorul debutant, 75 lei net/ ora pentru vechime maxima, Gradul I. Este prețul pieței.

Adică: 55 lei net/ ora x 40 ore/ săptămână x 4,5 spt/ luna= 9900 lei net/ ora- profesor debutant la catedra, norma de 18 ore predare, 40 ore munca.

Venitul maximal pentru un profesor la catedra:  75 lei net/ ora x 40 ore x 4.5 spt/ luna = 13500 lei net/ ora pentru un profesor gradul I, peste 25 ani vechime.

Consider că personalul de îndrumare și control trebuie sa aibă venit net mult mai mic căci ei nu muncesc cu elevii, mu cunosc metodica și conținutul currcular, ei muncesc cu hârtiile și personal cu studii superioare.

Considerați că este mult??? Este unui dintre cel mai mic venit net/ ora, ca o medie a veniturilor din U.E- căci vreți educație la standarde europene. Cum am aflat? Simplu, comunicând cu colegii din diferite tari din U.E., prin platforma eTwinning.net. Acest lucru îl puteau face și sindicatele, dar lor nu le pasa de elevi și știu ca o salarizare derizorie atrage în sistem cadre didactice „salahori”. De aici și concurența acerbă pe posturi, dar a celor ce obțin note derizorii de 2-4 la Examenul Natiotal de Titularizare.

Concret, în educație este ca în orice sistem social: cât plătești, atâta calitate ai. Ca Guvern, ca stat, ca beneficiar nu poți accesa calitatea umană/ profesională doar oferind legi ale salarizării care nu se respectă, adică vise: „oferă-le oamenilor un vis și vor lupta pentru el” este o utopie în psihologia și sociologia muncii.

 

Corneliu Dragomir este absolvent de liceu pedagogic și psihologie clinică cu peste 15 ani în învățământ și 5 ani profesor metodist ISJ Timis.

 

 

Sursă foto – pixabay.com