Ungaria – După impunerea stării de urgență, Orban vrea suprataxarea băncilor și multinaționalelor

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunțat astăzi înființarea unui „fond de protecție împotriva tăierilor de utilități” și a unui fond de apărare.

Astfel, băncile, companiile de asigurări, marile lanțuri de distribuție, companiile de energie și comerț, companiile de telecomunicații și companiile aeriene vor fi obligate să plătească „o mare parte din profiturile lor excedentare” în aceste două fonduri. Noile fonduri vor finanța programul guvernului de reducere a prețurilor utilităților publice și proiectele de dezvoltare pentru armată, a spus Orbán. El a adăugat că noile măsuri se vor aplica pentru 2022 și 2023.

În timp ce programul de reducere a prețului utilităților oferă protecție familiilor maghiare, această protecție este „din ce în ce mai greu și mai costisitor de întreținut”, în lumina creșterii prețurilor la energie, a spus el. În același timp, a continuat premierul, băncile și companiile internaționale au obținut profituri excesive prin dobânzi și prețuri mai mari.

„Cerem și așteptăm ca cei care obțin profituri în exces în această situație de război să ajute oamenii și să contribuie la cheltuielile de apărare ale țării” – a spus el.

Orbán a remarcat angajamentul guvernului său de a proteja „familiile, pensionarii, locurile de muncă și tăierile de utilități chiar și într-o situație de război prelungită”. El a adăugat că războiul prelungit și politica de sancțiuni a UE, care „nu arată nicio îmbunătățire”, vor duce împreună la „creșteri drastice ale prețurilor”.

Deciziile anuntate astăzi vin dupa ce ieri guvernul maghiar decretase starea de urgență în Ungaria, în contextul conflictului armat dintr-o țară vecină, începând de marți de la miezul nopții.

Anunțul venise la câteva ore după ce parlamentul maghiar aprobase un amendament la Constituția Ungariei  care clasifică conflictul armat, războiul sau dezastrul umanitar într-o țară vecină drept cauze ale unei astfel de măsuri ca impunerea stării de urgență. Orbán a spus că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranța noastră fizică, aprovizionarea cu energie și siguranța financiară a familiilor și a economiei.”

„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au adus o mare tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor. Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor sale” – a mai spus acesta.

Pentru a face acest lucru, „guvernul trebuie să fie capabil să ia decizii și să acționeze rapid”. Starea de urgență, similară cu cea introdusă în timpul pandemiei, va face posibil ca guvernul să reacționeze rapid și să folosească „toate metodele pe care le are la dispoziție” pentru a proteja Ungaria și maghiarii, a concis premierul Viktor Orbán.

De altfel, într-o scrisoare adresată ieri președintelui Consiliului European, Charles Michel, premierul Ungariei a propus ca cel mai recent pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei să fie eliminat de pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Consiliului, care va avea loc la sfârșitul acestei luni. Orbán a spus în scrisoarea sa că, dacă sunt aprobate, sancțiunile vor cauza imediat perturbări grave ale aprovizionării cu energie a Ungariei, subminând interesele de securitate energetică ale țării.

„Ungaria este încă puternic dependentă de importurile rusești de energie, în ciuda faptului că proiectele de investiții pe scară largă care vizează diversificarea surselor și rutelor de energie ale țării au dus la o scădere a ponderii Rusiei în aprovizionarea Ungariei de la peste 90% în 2010 la 64% în 2021”.

„Din cauza situației noastre geografice, eliminarea treptată a petrolului rusesc pentru Ungaria nu este posibilă fără o rearanjare completă a capacităților noastre de rafinărie, care necesită, de asemenea, investiții sporite și accelerate în infrastructura noastră energetică și o tranziție rapidă ecologică”  – spune Orbán.

Premierul maghiar a avertizat, în același timp, că, din moment ce majoritatea acestor investiții nu ar putea fi finanțate pe baza pieței, sancțiunile UE împotriva Rusiei ar necesita deturnarea resurselor naționale către investiții redundante în fosile „în timp ce finanțarea relevantă din partea Uniunii Europene pentru noi este disponibilă doar pe hârtie”.

 

Sursă foto – euobserver.com