Primul reactor nuclear modular mic (SMR) din România va fi amplasat la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Este vorba despre o centrala electrică americană NuScale cu 6 module.

sondaj

Aceasta va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, spun autoritățile.

Reactorul va fi construit pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Ministrul Virgil Popescu a afirmat că, ”astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”.

”Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare (…) Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii” – a afirmat ministrul.

Tehnologia SMR a NuScale, prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.

 

 

Sursă foto – nusclae/facebook