Un complex dedicat Transilvaniei a fost inaugurat la muzeul de etnografie în aer liber din Szentendre, Ungaria

Prima unitate expozițională a complexului de clădiri transilvănene din Muzeul Etnografic în aer liber din Szentendre a fost inaugurată joi, 19 Mai, în prezența noului președinte al Ungariei, Katalin Novák.

„Cultura noastră maghiară, istoria noastră comună sunt ca un cordon ombilical care leagă Transilvania de Ungaria”, a spus aceasta la ceremonia de deschidere a complexului. Cultura maghiară a Transilvaniei „nu este un lucru din trecut, ci o parte a prezentului nostru și cheia viitorului nostru”, a spus președintele, adăugând și că „Ungaria nu ar fi la fel fără Transilvania”. De altfel, Novák a declarat că este pe cale să viziteze câteva orașe din Transilvania în următoarele zile.

Noul complex prezintă șase clădiri dintr-un orășel din Transilvania, cinci case țărănești dintr-un sat, o biserică, o școală și o clădire comunitară, relatează Daily News Hungary.

Caracteristica specială a complexului de clădiri este că cei interesați pot descoperi nu numai aspecte din viața cotidiana si civilizatia locuitorilor satului transilvănean, ci și a locuitorilor orașelor Ținutului Secuiesc, notează și portalul Fresno24.

La proiect au lucrat 27 de etnografi și istorici, prima jumătate a programului fiind finalizată, iar cea de-a doua parte, care reprezintă încă aproximativ o sută de clădiri, fiind planificată să fie finalizată până în 2025.

Complexul de clădiri din Transilvania valorează în prezent peste 10,1 miliarde forinți maghiari (aproximativ 2 milioane și jumătate de euro), fonduri din surse guvernamentale ungare.

 

 

Sursă foto – Fresno24