Conform RFI, Shirin Abu Akleh, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste ale canalului de televiziune arab Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri. Ea a fost împuşcată în cap pe când acoperea înfruntări din Cisiordania între palestinieni şi armata israeliană.

sondaj

Circumstanţele morţii jurnalistei-vedetă sunt încă neclare. Potrivit unor martori oculari din Jenin, tabăra de refugiaţi din Cisiordania ocupată, mai mulţi trăgători de elită israelieni se aflau pe acoperişurile caselor din jurul celei în care urma să intre Shirin Abu Akleh. Jurnalista de la Al-Jazeera a ieşit din maşina ei cu casca pe cap şi vesta anti-glonţ pe care scria cu litere mari «Press». Cu toate acestea, ea a fost împuşcată de un glonţ care i-a intrat în cap printr-o parte a craniului neacoperită de cască. Aparent, glonţul fatal i-ar fi fost tras în faţă de unul din sniperii israelieni. Un al doilea jurnalist a fost rănit în cursul acestei operaţiuni. Alţi jurnalişti prezenţi afirmă că nicio luptă sau combatant palestinian nu era în imediata apropiere a victimelor.

Pentru palestinieni dar şi pentru comunitatea jurnaliştilor din lumea întreagă şi pentru apărătorii drepturilor omului, moartea lui Shirin Abu Akleh este un şoc uriaş. Jurnalista era respectată în teritoriile ocupate şi extrem de cunoscută, fiind prezentă în regiune de ani de zile.

Palestiniană creştină, în vârstă de 51 de ani, originară din Ierusalim, Shirin Abu Akleh a lucrat la o serie de medii de informare occidentale – printre care la Monte Carlo Doualiya, filială, ca şi RFI, a grupului France Médias Monde – înainte de deveni, acum două decenii, vedeta lui Al-Jazeera acoperind exclusiv conflictul israeliano-palestinian.

Naftali Bennett, premierul Israelului, a respins acuzaţiile contra armatei sale. «Din informaţiile pe care le avem deocamdată, reiese că e foarte probabil ca palestinieni înarmaţi să o fi împuşcat pe jurnalista de la Al-Jazeera». Ca să înlăture orice dubiu, responsabili militari israelieni au propus o anchetă comună cu autorităţile palestiniene pentru a realiza autopsia jurnalistei şi un examen balistic, lucru care ar determina cu exactitate responsabilităţile. Autoritatea palestiniană a refuzat însă această propunere.

De partea sa, canalul Al-Jazeera a arătat clar cu degetul spre israelieni. «Este în mod evident vorba de o omucidere care încalcă legile şi normele internaţionale. Forţele de ocupaţie israeliene au ucis-o cu sânge rece pe corespondenta canalului în Palestina» se poate citi în comunicatul Al-Jazeera.

Coincidenţă nefericită, moartea lui Shirin Abu Akleh survine practic la un an după ce birourile canalului de televiziune qatariot din fâşia Gaza au fost distruse de un bombardament israelian în cursul unor operaţiuni contra mişcării islamiste Hamas.

 

 

Sursă foto – Al-Jazeera