Finalizarea modernizării centralei nucleare Paks din Ungaria este în interesul economic și al securității țării, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó, după discuții cu Alexey Likhachev, șeful companiei ruse Rosatom. Compania Rosatom este o corporație de stat rusească, cu sediul la Moscova. La discuțiile de joi, desfășurate la Istanbul, liderii Rosatom „au asigurat partea maghiară că din punct de vedere tehnologic sunt capabili să finalizeze proiectul”, a declarat Szijjártó pentru MTI.

sondaj

Autoritatea maghiară pentru energie atomică este în proces de revizuire a cererilor de autorizare și, odată eliberate, „construcția ar putea intra în următoarea etapă”, a spus ministrul. Proiectul de modernizare, în care două noi blocuri vor fi adăugate centralei, va face aprovizionarea cu energie a Ungariei „mai sigură și mai previzibilă”, a adăugat el. Szijjártó a adăugat că piețele globale de energie se confruntă cu „provocări îngrozitoare” și că „țări precum Ungaria, care se bazează în mod fundamental pe energia importată, vor fi afectate în special de aceste dificultăți”.

Szijjártó a remarcat „disputele și provocările internaționale privind sectoarele energetice bazate pe aprovizionarea zilnică, cum ar fi gazul și petrolul”, declarând că este esențial pentru Ungaria să promoveze producția de energie nucleară, pentru care combustibili ar putea fi adunați pentru anii următori și care ar putea „asigura independență și stabilitate semnificative în producția de energie”.

Ungaria a anunțat că intenționează să voteze împotriva viitorului pachet de sancțiuni al Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc, a declarat miercuri Zoltán Kovács, secretar de stat pentru comunicare și relații internaționale, pentru BBC. Propunerea de embargo asupra petrolului, anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE în zilele următoare.

 

 

Sursă foto – mti.hu