Meat, pork, slices pork loin with herbs on a slate shale plate

Preţurile la alimente continuă să crească, astfel că până la sfârşitul anului, lactatele s-ar putea scumpi cu circa 20%, iar carnea de porc cu 40%, spun unii producătorii.

sondaj

Totul pentru că furajale şi-au dublat preţul, iar motorina este cu 3 lei pe litru mai scumpă faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, atât timp cât există cerere, producătorii, procesatorii şi comercianţii nu au de ce să scadă preţurile. Mai ales că, deocamdată, în România nu exista legea anti-speculă.

Telemeau veche de oaie e acum în unele pieţe din Capitală 42-43 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei pe kilogram anul trecut.

Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 40%

„Dacă se mai scumpeşte motorina, gazele, curentul, vor mai creşte preţurile. Poate 10- 20%” – apreciază Dumitru Beschiu, producător de produse tradiţionale.

Carnea de porc s-a scumpit deja în ultimul an cu peste 40% la raft, spun procesatorii. Noi scumpiri similare ar putea să apară până la sfârşitul anului.

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului” – spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Şi carnea de curcan e mai scumpă faţă de anul trecut. De exemplu, pieptul de curcan costa în 2021 în jur de 36-37 de lei pe kilogram, iar acum e de aproape 43 de lei pe kilogram.

 

 

Sursă foto – pixabay.com