Ungaria anunță extinderea plafonarii prețurilor pentru anumite produse alimentare și carburanți până la 1 iulie

Budapest, 2022. február 1. Hatósági áras, ultramagas hõmérsékleten hõkezelt 2,8% zsírtartalmú tehéntej a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétõl több alapvetõ élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyûrûzõ élelmiszerár-növekedéstõl - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán

Guvernul maghiar a decis să prelungească limitele pentru înghețarea prețurilor unor alimente de bază și combustibil până la 1 iulie, a anunțat miercuri prim-ministrul Ungariei, după o ședință de cabinet:

„Prețurile cresc în toată Europa în principal din cauza războiului [din Ucraina] și vor continua să crească până când războiul se va termina”- a spus Viktor Orbán într-un mesaj video postat pe Facebook.

„Văzând asta, nu putem sta linistiți în Ungaria. Guvernul va face tot ce îi stă în putere pentru a proteja familiile de consecințele creșterii prețurilor”, a spus el. „A trebuit să luăm o decizie astăzi. Așadar, am decis să extindem măsurile noastre de limitare a prețurilor până la 1 iulie, atât în categoria combustibililor, cât și a alimentelor de bază”, a spus Orbán.

Premierul anunțase la mijlocul lunii ianuarie decizia înghețării prețul zahărului, făinii de grâu, uleiului de floarea-soarelui, pulpei de porc, pieptului și spatelui de pui și laptelui cu 2,8% grăsime la nivelul prețului din 15 octombrie 2021, într-un efort de a reduce inflația. Plafonele de preț inițiale au fost în vigoare pentru o perioadă de trei luni, de la 1 februarie.

Plafonul de 480 HUF/litru pentru prețurile la benzină și motorină a fost introdus pe 15 noiembrie și urma să expire pe 15 mai.

Există totuși și contestatari ai deciziei anunțate de guvernul maghiar. Astfel, președintele Asociației Benzineriilor Independente (FBSZ), Gábor Egri, a declarat pentru ATV News că, dacă nu există sprijin, 99 la sută din benzinării se vor închide până la 1 iunie. Opinia acestuia este că decizia este nesustenabilă și fără sens, spunând că singura opțiune rămasă pentru benzinăriile mici este să închidă, pentru a reduce pierderile. Egri a mai spus că plafonul prețului combustibilului ar trebui transformat în sprijin social.

Șeful cabinetului Ungariei, Gergely Gulyás a spus însă, la ultimul briefing de presă al guvernului, că acest lucru nu poate fi luat în considerare de guvern, adăugând că este „absurd, propunerea este imposibil de realizat în practică”.

 

 

Sursă foto – Hungary Today