Stop Europa? Sau mai multă? Acesta este unul dintre clivajele centrale ale luptei electorale dintre Marine Le Pen şi Emmanuel Macron. Populista de dreapta vrea o înlocuire „treptată” a Uniunii Europene cu o „alianţă a naţiunilor”, în timp ce actualul lider progresist de la Palatul Elysee pledează pentru „suveranitatea” şi „autonomia” europenilor.

sondaj

Subiectul a ocupat un loc important în dezbaterea televizată de miercuri seară. Emmanuel Macron o acuză pe Marine Le Pen că nu a renunţat la ideea de a scoate Franţa din Uniunea Europeană. „Trebuie să reformăm Europa, nu să o părăsim”, i-a transmis el contracandidatei sale în alegerile de duminică.

Vreau să rămânem” Uniune, dar „într-una profund modificată”, a răspuns ea, apreciind că „nu poate exista o suveranitate europeană, pentru că nu există un popor european”. În plus, a criticat acordurile de liber-schimb.

După înfrângerea în alegerile prezidenţiale din 2017, Marine Le Pen a renunţat la discursul despre „Frexit”, în condiţiile în care francezii se opun acestei idei. Candidata Adunării Naţionale pledează acum pentru „crearea unei Alianţe Europene a Naţiunilor care să înlocuiască treptat Uniunea Europeană”.

Ea speră la organizarea unui referendum care să includă în Constituţie primatul dreptului naţional asupra dreptului european. O iniţiativă văzută de mulţi ca un „Frexit mascat”.   „Celelalte state membre ale Uniunii nu ar lăsa ca un membru fondator să aplice acest program. Uniunea nu îşi poate permite să aibă o Polonie de cinci ori mai puternică în cadrul ei. Probabil s-ar ajunge la tensiuni foarte puternice”, comentează economistul Francesco Saraceno.

 

 

Sursă foto – rfi.com