Părinții plătesc în jur de 2.000 de euro pe an pentru meditațiile necesare pentru BAC sau Evaluarea Națională. Aproximativ 60% dintre elevi fac meditații

Niciun examen fără meditaţii. Doar unul din trei elevi se simte pregătit pentru examenele de Bacalaureat sau Evaluare Naţională, astfel că peste 60 la sută dintre copii fac meditaţii la cel puţin o materie. Unii încep orele suplimentare chiar din clasele primare.  Aşa ajung părinţii să plătească peste 2.000 de euro pe an pentru a susţine educaţia, teoretic gratuită.

E o modă care a devenit literă de lege de ani buni. Niciun examen fără meditaţii. Şi mai grav e că sunt părinţi care plătesc pentru aceste ore suplimentare încă din clasele primare.

„Vorbim o adevarata industrie când un părinte îşi dă copilul să facă meditaţie cu 5, 6 în grup, profesori care transformă apartamentul într-o mini-şcoală. Stau şi mă întreb ce competenţe poate să dobândească un astfel de elev”- spune Iulian Cristache, şef Federaţia Părinţilor.

Calculele arata cam aşa: „În mediul rural e 50, 60 de lei. În oraşe mari, suma se apropie de 100 de lei pe şendinţă. Nu ştiu dacă faci la toate trei, dar măcar la două tot faci. 70, 100 de săptămâni în doi ani de zile, câte o dată pe săptămână. Faceţi calculul … Sume foarte, foarte mari”– explică Iulian Cristache.

Sumele se transferă de multe ori direct în contul profesorului, fără vreo factură aferentă. Codul de etică menţionează însă că profesorii nu au voie să facă meditaţii cu elevii de la clasă.

 

 

Sursă foto- dw.com