Alegerile parlamentare din Ungaria au fost câștigate de alianța Fidesz-KDNP, care a adunat  53,71% din voturile valabile. Pe locul doi s-a clasat Coaliția partidelor din opoziție, cu 34,48% din voturile exprimate.

sondaj

Viktor Orbán, premierul în exercițiu al Ungariei, își va păstra astfel poziția și pentru următorul mandat. Aseară, acesta a susținut un discurs, în fața susținătorilor și partenerilor săi de coaliție:

„Arătăm din ce în ce mai bine, poate că nu am arătat niciodată la fel de bine ca în seara asta. Am câștigat o victorie uriașă. Am câștigat atât de clar încât poate fi văzut chiar de pe lună, și cu siguranță se poate vedea clar de la Bruxelles”, și-a început acesta discursul.

Aceste alegeri au fost „o distracție bună, o muncă bărbătească. A fost bine să mă lupt”, a continuat acesta.

Orbán a mulțumit votanților, activiștilor Fidesz pentru munca din campanie și, de asemenea, a mulțumit celor care s-au rugat pentru victoria sa.

„Îi salut pe ungurii care ne urmăresc din străinătate. Mulțumim pentru ajutor, pentru că așa avem șansa să-i ajutăm și noi pe ei”. Orbán s-a adresat și etnicilor maghiari oamenilor din Transcarpatia, Ucraina:

„Mesajul nostru este să nu le fie frică, să perseverăm, patria-mamă este cu ei”.

Potrivit lui Orbán, această victorie înseamnă că degeaba realizezi tactici, intrigi, pentru că „în final, inima învinge mereu. Victoria Ungariei în această seară este victoria inimii, dragi mei prieteni. Am câștigat pentru că avem o pasiune comună pentru ceea ce se numește Ungaria”.

Marile centre de putere s-au mutat împotriva lui Fidesz, dar „fiecare bănuț pe care l-au dat stângii maghiare a fost o risipă de bani”, crede Orbán.

Această victorie rămâne memorabilă, potrivit lui Orbán, pentru că acum au avut de-a face cu cele mai mari pericole: „miscarea de stânga de acasă, stânga internațională de jur împrejur, mass-media internațională și, în cele din urmă, chiar și președintele ucrainean. Nici nu am avut atât de mulți adversari simultan”, a spus el.

„Am protejat independența, libertatea și securitatea Ungariei și sper că ne-am protejat copiii și familiile”, a concis Viktor Orbán.

Și Péter Márki-Zay, candidatul Coaliției opoziției pentru funcția de prim-ministru, a avut o primă reacție:

„Nu vreau să-mi ascund frustrarea, tristețea. Nu ne-am gândit niciodată că acesta va fi rezultatul (…) totuși știam dinainte că aceasta va fi o luptă foarte inegală”.

„Recunoaștem victoria lui Fidesz. Știm că într-un astfel de sistem (…) Fidesz a organizat o mare majoritate a voturilor. Nu contestăm faptul că Fidesz a câștigat aceste alegeri. Da, faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice și libere este încă dezbătut”, a spus .

„O parte semnificativă a maghiarilor a fost atinsă doar prin propagandă și spălarea creierului”, a mai spus Márki-Zay.

 

 

Sursă foto – telex.hu