Alegerile în Ungaria – Conform sondajelor, Viktor Orban are prima șansă în fața lui Péter Márky-Zay

Pentru prima dată în ultimii 12 ani, premierul Viktor Orban riscă să piardă puterea. Alegerile parlamentare din Ungaria decid şi dacă politica sa iliberală mai poate avea un loc în UE.

Cu câţiva ani în urmă o propoziţie provocatoare rostită de premierul ungar Viktor Orban avea încă potenţialul de a face vâlvă la nivel european, atunci când el şi-a lansat conceptul de „stat iliberal”. Pe atunci teama era mare că autoritarismul său conservator de dreapta ar putea face şcoală, golind de substanţă Uniunea Europeană.

Între timp mai nimeni nu mai are dispoziţie în UE pentru a se confrunta la modul serios cu Orban. Importanţa sa în politica externă constă aproape exclusiv în dreptul său de veto, pe care-l foloseşte adesea în mod distructiv la Bruxelles. Partidul Popular European a dat practic afară partidul lui Orban, Fidesz (Uniunea Tinerilor Democraţi), în 2021. De atunci, premierul ungar şi partidul său sunt în căutarea unei noi patrii politice în Europa, dar fără succes. Prin politica sa de volte între vest şi est şi poziţia sa favorabilă lui Putin, Orban s-a izolat.

De la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, el şi-a contrariat prin atitudinea sa necritică faţă de Moscova şi aliaţii de până acum, de exemplu Polonia sau Slovenia. Într-atât de mult, încât o reuniune la vârf a statelor din Grupul Vişegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria), care trebuia să se desfăşoare pe 30.03.2022 la Budapesta, a fost contramandată, fiindcă nu a fost nimeni dispus să participe.

Sabotaj din culise

Acum Orban acuză opoziţia că vrea să trimită militari ungari în războiul din Ucraina, atrăgând astfel Ungaria în conflict, ceea ce este o invenţie. Şi opoziţia a făcut din război o temă de campanie, prezentând scrutinul ca pe o alegere între Putin şi vest, între tiranie şi o Europă democratică.

Dar indiferent de rezultatul alegerilor, un lucru este deja cert: chiar dacă va pierde, Orban va avea în continuare un cuvânt greu de spus din culise. Multe din posturile de conducere din stat, de exemplu la Curtea Constituţională, în mass-media sau economie, sunt ocupate până în deceniul următor de oamenii săi. Cu ajutorul lor, liderul Fidesz poate cel puţin sabota substanţial activitatea oricărui nou guvern.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/orbanviktor